Η Γνώμη του 10%

6 τραγούδια με κρυφό ΛΟΑΤΚΙ+ νόημα

Υπάρχουν τραγούδια που μιλάνε στην καρδιά μας και, κάποιες φορές,  δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς το γιατί. Είναι η μελωδία, οι στίχοι, η ερμηνεία ή κάποιος συνδυασμός των παραπάνω; Στην παρακάτω λίστα θα δούμε μερικές συνθέσεις με λόγια απο όλα τα μουσικά είδη τα οποία σε πρώτο άκουσμα ίσως να μην μας λένε και πολλά, αλλά με ένα βαθύτερο ψάξιμο το νόημα τους γίνεται ξεκάθαρο.

Απο την Μελίτα Σκαμπώ

Κάνοντας κλικ στον κάθε τίτλο, θα μεταφερθείτε στον αντίστοιχο επίσημο σύνδεσμο του τραγουδιού στο YouTube.

Ερωτικό
Στίχοι: Ναπολέων Λαπαθιώτης
Μουσική: Νίκος Ξυδάκης
Πρώτη εκτέλεση: Ελευθερία Αρβανιτάκη

Στο δημοφιλές αυτό άσμα, ο ποιητής Ναπολέοντας Λαπαθιώτης τόλμησε να μιλήσει για την μεγάλη του αγάπη σε μια εποχή που ο συντηριτισμός λογόκρινε την τέχνη και την κοινωνία περισσότερο απο σήμερα. Γραμμένο το 1928 και μελοποιημένο το 1987, το ποίημα δημιουργεί ακροστιχίδα που σχηματίζει το όνομα του εραστή του: Κώστας Γκίκας. Το νόημα του τραγουδιού είναι τόσο εσωτερικό και βαθιά συμπυκνωμένο, που είναι αδύνατον να μην προκαλεί κόμπο στο λαιμό σε κάθε του άκουσμα. Για να διαβάσετε το ποίημα και να δείτε την ακροστιχίδα κάντε κλικ εδώ.

You've got to hide your love away 24.09.2020.b
Στίχοι: John Lennon
Μουσική: The Beatles
Πρώτη εκτέλεση: John Lennon / The Beatles

O μάνατζερ του συγκροτήματος Brian Epstein ηταν κρυφός ομοφυλόφιλος και οι λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατό του. Αν και το συνολικό νόημα του τραγουδιού είναι ηθελημένα ασαφές και μέχρι τώρα κανένα μέλος των The Beatles δεν έχει επιβεβαιώσει αλλά ούτε έχει αρνηθεί τον λόγο που γράφτηκε, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο οτι αφορά την ζωή του Epstein μιας και αρκούν μόνο δύο προτάσεις για να αντιληφθούμε τον αθέατο πόνο: Everywhere people stare each and every day. I can see them laugh at me and hear them say: hey you've got to hide your love away.

Παράλληλη αγάπη
Στίχοι: Σμαρούλα Μαραγκουδάκη
Μουσική: Κώστας Μηλιωτάκης
Πρώτη εκτέλεση: Άντζυ Σαμίου

Κάνοντας λαϊκή στροφή και συναντώντας αυτό το ζεϊμπέκικο, ίσως να μην εντυπωσιαστούμε ιδιαίτερα. Άλλωστε η ελληνική  στιχουργική έχει παράδοση στις ωδές των βασανισμένων εραστών και των ανεκπλήρωτων ερώτων. Εδώ όμως, σε συνδυασμό με το video clip, καταλαβαίνουμε αυτόματα οτι το συγκεκριμένο τραγούδι αποκαλύπτει την δίκοπη αγάπη που νιώθει ένας άνδρας για μια γυναίκα και έναν άλλον άνδρα ταυτόχρονα. Έτσι, ίσως άθελά τους, οι στίχοι μαρτυρούν την αμφισεξουαλικότητα κρυμμένη κάτω απο το χαλί ενός φαινομενικά αθώου τραγουδιού.

Cherry lips
Στίχοι: Shirley Manson
Μουσική: Garbage
Πρώτη εκτέλεση: Shirley Manson / Garbage

Ακόμα ένα συγκρότημα στην λίστα, αυτή τη φορά σε πιο punk/rock μονοπάτια. Εμπνευσμένο απο δυο νουβέλες της συγγραφέως Laura Albert, η ερμηνεύτρια του συγκροτήματος αποφάσισε να γράψει ένα τραγούδι αφιερωμένο στο ''τρανς πνεύμα'', όπως έχει δηλώσει η ίδια. Οι στίχοι μιλούν για ένα πρόσωπο, το JT LeRoy που αναγκάστηκε να εργαστεί στο σεξ μιας και δεν είχε άλλους οικονομικούς πόρους. Αν και κάποιοι εικάζουν πως το κάνει για λόγους marketing, το JT LeRoy έχει μιλήσει δημόσια λέγοντας πως είναι τα συνδεδεμένα alter ego της θυληκής και της ανδρικής του πλευράς.

Poker face
Στίχοι: Lady Gaga & RedOne
Μουσική: Lady Gaga & RedOne24.09.2020.c
Πρώτη εκτέλεση: Lady Gaga

Η αγαπημένη τραγουδίστρια μας έχει συνηθίσει να εκφράζει την αγάπη της για την διαφορετικότητα σε πληθώρα δημιουργιών της. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα της τραγούδια όπου αυτό είναι πέρα απο προφανές, αυτό το hit απο τον πρώτο της δίσκο δεν δημιουργεί τέτοιες εντυπώσεις -τουλάχιστον όχι σε πρώτη ανάγνωση. Η ίδια η Lady Gaga έριξε φως στους στίχους, λέγοντας πως αφορά την προσωπική της εμπειρία με την αμφισεξουαλικότητα. Poker face σημαίνει ανέκφραστο πρόσωπο, κάτι που βοηθά τους παίκτες του poker και άλλων παιχνιδιών να μην προδίδονται απο τις εκφράσεις τους και αυτό ακριβώς έκανε κι εκείνη: Δεν αποκάλυψε τα συναισθήματά της στον άνδρα που ήταν ζευγάρι μαζί του, μιας και ήταν ερωτευμένη με μια γυναίκα.

Ξενοδοχείον ''Κέκρωψ''
Στίχοι: Γιώργος Ευσταθίου
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Μαρίνος

Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πως με αυτή την επιλογή για την λίστα ''κλέβω'', μιας και πρέπει να αναφέρω μπλεγμένα νοήματα και όχι τραγούδια που είναι ξεκάθαρα για το τι λένε. Ας αφήσουμε όμως αυτό στην άκρη και ας αναλογιστούμε πόσο απόλυτα κρυφό μπορεί είναι το νόημα ενός τραγουδιού που γράφτηκε το 1983. Μέσα στην λαμπερή του αποκάλυψη, μπορεί κανείς να διακρίνει το σκοτεινό σύμπλεγμα που βρίσκεται ανάμεσα στα λόγια ενός άνδρα που ζει τον έρωτα σχεδόν στιγμιαία, μην μπορώντας να επιλέξει τον δρόμο του φωτός. Έτσι λοιπόν έχουμε ένα άσμα που προδίδει το μυστικό του, αλλά κρατά φυλαγμένο τις συνέπειές του.

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 69 guests και κανένα μέλος