Η Γνώμη του 10%

It's the final countdown

του Ζαχαρία Μαυροειδή

mccain-obama-120Λίγο πριν τις αμερικάνικες εκλογές, έχει ενδιαφέρον να δούμε που κινείται ο πολιτικός διάλογος στις Η.Π.Α. και ειδικότερα στα θέματα που μας αφορούν. Η ιδεολογική απόσταση που χωρίζει τις θέσεις των δύο στρατοπέδων στην ΛΟΑΤ ατζέντα, είναι, κατά τραγική ειρωνεία, άσπρο - μαύρο.

O Δημοκρατικός Obama έχει ταχθεί υπέρ του συμφώνου συμβίωσης και την υιοθεσίας. Είναι υπέρ της κατάργησης της πολιτικής του "Don't Ask, Don't Tell", μέτρο που θεσπίστηκε επί προεδρίας Clinton και επιτρέπει την παρουσία ομοφυλόφιλων στον στρατό στον βαθμό που η ομοφυλοφιλία τους δεν είναι δημόσια. Επίσης υποστηρίζει την επέκταση της νομοθεσίας σχετικά με τις διακρίσεις στον εργασιακό χώρο ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

O Obama  είναι ο πρώτος υποψήφιος για την αμερικάνικη προεδρία που τάσσεται υπέρ των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων. Στην απέναντι όχθη, ο McCain είναι ενάντια στον γάμο, στο σύμφωνο συμβίωσης και φυσικά την υιοθεσία.

Σε αντίθεση με τον δικό μας πολιτικό διάλογο ο οποίος μοιάζει να αγνοεί την ύπαρξη ΛΟΑΤ πολιτικής ατζέντας, στην κατά πολλούς άκρως συντηρητική Αμερική, τα δικαιώματα μας είναι πεδίο σοβαρής πολιτικής διαφοροποίησης ανάμεσα στους δύο υποψήφιους. Και οι δύο υποψήφιοι έχουν κληθεί πολλές φορές να πάρουν ανοιχτά θέση σε σειρά από θέματα. Και όχι μόνο ερωτήθηκαν. Απάντησαν κιόλας, πράγμα που, όσο αυτονόητο κι αν ακούγεται, δεν έχουν κάνει πολλοί έλληνες πολιτικοί σε αντίστοιχες περιστάσεις. Ο ίδιος ο McCain, παρ' όλες τις απόψεις του, βρέθηκε καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή της Ellen DeGeneres, ανοιχτά ομοφυλόφιλης παρουσιάστριας, διεκδικώντας ψήφους από το κοινό της.

Την ίδια στιγμή, η υποψήφια αντιπρόεδρος του McCain, Sarah Palin,  αμφισβητεί την θεωρία της εξέλιξης υπέρ θεοκεντρικών θεωριών που δίνουν στην Γη ηλικία 10.000 (creationists), πιστεύει ότι οι πόλεμοι στο Ιράκ ήταν θέλημα Θεού και άρα εκ των άνωθεν απόφαση και θεωρεί ότι η άμβλωση θα πρέπει να είναι παράνομη ακόμα και για κοπέλες που έπεσαν θύμα βιασμού από συγγενή τους.

Αδυνατώ να βγάλω οποιοδήποτε συμπέρασμα για το πόσο συντηρητική είναι η αμερικάνικη κοινωνία. Για κάποιο λόγο όμως, οι πολιτικές εξελίξεις στην Αμερική μου φαίνονται πολύ πιο σημαντικές από την αξιοθρήνητη πολιτική ζωή της χώρας μας. Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος των Η.Π.Α. και νομίζω ότι αυτό μας αφορά.

Τρία σχετικά βίντεο, για του λόγου το αληθές:


  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 137 guests και κανένα μέλος