Η Γνώμη του 10%

Μια ρατσιστική αντιρατσιστική τροπολογία

του elawyer

hatzigakis-vouli-2-120Στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης, που συζητείται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, προστέθηκε εσπευσμένα μια φαινομενικά άσχετη τροπολογία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης προσθέτει στο Ποινικό Δίκαιο την επιβαρυντική περίσταση της τέλεσης ενός εγκλήματος από ρατσιστικά κίνητρα, δηλαδή για λόγους που ανάγονται στην εθνική καταγωγή, τη φυλή ή το θρήσκευμα του θύματος. Αυτό, πολύ απλά, σημαίνει ότι ένας δικαστής οφείλει να λάβει υπόψη του ως επιβαρυντικό την περίπτωση που ο δράστης ενός εγκλήματος είχε ως κίνητρο αυτές τις ιδιότητες του θύματος.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι αυτά είναι αυτονόητα πράγματα, αλλά τα νομοθετεί επειδή το πιέζει το Συμβούλιο της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα η υπηρεσία του με τίτλο "Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας". Eπίσης το υπουργείο αναφέρει "προκειμένου η χώρα μας να μη δίνει την εικόνα στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι δήθεν υστερεί στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα στην αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας, με την προτεινόμενη τροπολογία εισάγεται σχετική ρύθμιση". Ας υπενθυμίσουμε ότι η προτεινόμενη τροπολογία που έχει σκοπό να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας μας, προστίθεται σε ένα νομοσχέδιο που αποκλείει, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, τα ομόφυλα ζευγάρια από το δικαίωμα σύναψης συμφώνου συμβίωσης!

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: στην Ελλάδα πάντοτε υπήρχε εγκληματικότητα εις βάρος LGBT προσώπων. Τα τελευταία χρόνια, επίσης, ο εγκληματίας είναι (και) το επίσημο Κράτος: με τις εφόδους σε πάρκα και gay bar (κόστισε τον διασυρμό συλληφθέντων και την αυτοκτονία ενός ατόμου από την ντροπή του), με τον αποκλεισμό transexual από την πρόσβαση στην εκπαίδευση, με προσβολές προσωπικότητας από κρατικούς αξιωματούχους και θεσμικά όργανα που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον σεξουαλικό προσανατολισμό των θυμάτων.

Ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν αφορούν μόνο την εθνική καταγωγή, τη φυλή και τη θρησκεία, όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ούτε η Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης περιορίζεται σε αυτό το θέμα. Τα εγκλήματα μίσους αφορούν και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τον οποίο στο ίδιο ακριβώς νομοσχέδιο προσβάλλει. Πρέπει λοιπόν να προστεθεί στη διάταξη αυτή ως επιβαρυντική περίπτωση και η τέλεση αδικήματος λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του θύματος. Αλλά να μην αποτελέσει αυτή η τροποποίηση "αντίβαρο" στο να μην περιληφθούν τα ομόφυλα ζευγάρια στο σύμφωνο συμβίωσης! Και προστασία κατά των εγκλημάτων μίσους ΚΑΙ σύμφωνο συμβίωσης για όλους. Αυτά πρέπει να ψηφίσει η Βουλή, αν πράγματι ενδιαφέρεται για την εικόνα της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο έχει συστήσει εξάλλου στα κράτη – μέλη να ενσωματώσουν στις πολιτικές τους τις Αρχές της Yogyakarta για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Αυτά δεν χρειάζεται να μας τα λέει όμως το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η κοινή λογική και το δημοκρατικό συναίσθημα της ισονομίας είναι υποχρέωση κάθε σοβαρού νομοθέτη που προστατεύει όλους τους πολίτες και όχι μόνο τη μάζα των εν δυνάμει ψηφοφόρων του.

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 236 guests και κανένα μέλος