Η Γνώμη του 10%

Αποχαιρετώντας το 2008, καλωσορίζοντας το 2009

του Δημήτρη Αγγελίδη

Αποχαιρετώντας το 2008 και καλωστορίζοντας το 2009, απευθυνθήκαμε σε οργανώσεις και πρόσωπα με σημαντική παρουσία στον lgbt χώρο, ζητώντας τους να μας κάνουν το δικό τους απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε και να μοιραστούν μαζί μας τα σχέδιά τους για τη χρονιά που άρχισε.

Στα ερωτήματα του 10% απάντησαν η ΟΛΚΕ, η Andrea Gilbert από το Athens Pride, o Νίκος Χατζητρύφων από τη Σύμπραξη Κατά της Ομοφυλοφοβίας, η Χριστίνα Σουλουκίδου από το Σ.Α.Τ.Τ.Ε., ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, η Μαρίνα Γαλανού από τον Πολύχρωμο Πλανήτη, η Μαριανέλλα Κλώκα από τη City Uncovered, ο Άρης Μπατσιούλας από το Screw και ο Ανδρέας Ιωαννίδης από το GayWorld.gr.


ΟΛΚΕ

 

olke-120Ερώτημα 1: Κοιτάζοντας πίσω το 2008, ποια θέση πιστεύετε ότι θα έχει στην ιστορία της ΟΛΚΕ; Ποια είναι τα θετικά και αρνητικά που σημάδεψαν την οργάνωση;

Το 2008 ήταν ένα υπερδραστήριο έτος για την ΟΛΚΕ. Στα θετικά περιλαμβάνεται η συμμετοχή μας στο Athens Pride, στις δραστηριότητες της εκστρατείας Πρώτα Ρώτα για την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS(1 Δεκεμβρίου), η συμμετοχή μας στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, οι δραστηριότητές μας για την παγκόσμια ημέρα κατά της ομοερωτοφοβίας (17 Μαΐου), η ίδρυση της Πρωτοβουλίας Νέων της ΟΛΚΕ που εστιάζει στα ζητήματα που απασχολούν τους νέους και η συνάντηση εκπροσώπων της οργάνωσής μας με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη για τα θέματα της κοινότητάς μας που αφορούν το συγκεκριμένο υπουργείο. Στα πολύ θετικά περιλαμβάνονται η θετική για εμάς έκβαση της αγωγής εναντίον της ΟΛΚΕ για την χρήση του όρου «λεσβία» και των παραγώγων του, ώστε να δηλώνεται με αυτήν την λέξη και η ομοφυλόφιλη γυναίκα. Σε αυτά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε μια μεγάλη λίστα δραστηριοτήτων, αλλά θα περιοριστούμε στα συγκεκριμένα, καθώς μέσα στον Φεβρουάριο θα γίνει η Γενική Συνέλευση της ΟΛΚΕ με στόχο τον λεπτομερή απολογισμό για το 2008.

Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και κάποιες θετικές αλλαγές στο πολιτικό πεδίο με την κατάθεση πρότασης νόμου (επιτέλους) από το ΠΑΣΟΚ για ένα πιο περιεκτικό σύμφωνο συμβίωσης και την καταγγελία του ρατσιστικού συμφώνου συμβίωσης της ΝΔ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Φιλελεύθερη Συμμαχία.

Φυσικά, το πιο θετικό απ' όλα για το 2008 ήταν ο επιτυχής συντονισμός εκ μέρους της ΟΛΚΕ, ώστε στις 3 Ιουνίου να παντρευτούν με πολιτικό γάμο δύο ζευγάρια ένα λεσβιακό και ένα gay στο νησί της Τήλου. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάστηκαν προσεκτικές κινήσεις και στενή συνεργασία με άλλους φορείς και πρόσωπα, όπως η εφημερίδα «Εποχή», ο ραδιοφωνικός σταθμός «στο Κόκκινο» και ο δήμαρχος Τήλου Αναστάσιος Αλιφέρης τους οποίους η ΟΛΚΕ ευχαριστεί θερμότατα. Από την κίνηση αυτή ξεκίνησε μια διαδικασία που από τη μία πλευρά κατέδειξε το ρατσιστικό και ομοφοβικό πρόσωπο της κυβέρνησης και πολλών άλλων πολιτικών φορέων και από την άλλη ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη η οποία θα διατηρήσει το ενδιαφέρον αμείωτο για τα ζητήματα της κοινότητάς μας και θα οδηγήσει, τελικά, στην κατοχύρωση ενός βασικότατου δικαιώματος, αυτό της ισότιμης νομικής αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών με τον πολιτικό γάμο.

Στα αρνητικά θα σημειώσουμε την ανεπαρκή, αν και αυξημένη σε σχέση με παλαιότερα, κινητοποίηση των gay, λεσβιών, αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ της Ελλάδας για την διεκδίκηση ισότιμης θέσης στην ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς, οι οργανώσεις πάσχουν από έλλειψη μελών και συνεισφορών και θεωρούμε ότι σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα η συμμετοχή σε οργανώσεις θα έπρεπε να είναι πιο μαζική, ώστε όλοι και όλες μαζί με συναινετικές διαδικασίες να τροποποιήσουμε όσα μας αδικούν και αγνοούν την ύπαρξή μας. Η προτροπή μας αυτή προέρχεται από την πεποίθησή μας ότι οι οργανώσεις έχουν την όρεξη, την θέληση, την δυνατότητα και τις ιδέες για να αλλάξουν τα πράγματα.

Στα αρνητικά συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε επαρκώς τις δυνατότητες συνεργασίας με άλλες οργανώσεις και φορείς της κοινότητας, παρά την αισθητή βελτίωση, ώστε να έχουμε συντονισμένη δράση σε ζητήματα που μας αφορούν. Αυτό θα μας απασχολήσει πολύ το 2009.

Στο πολιτικό πεδίο δεν μπορούμε παρά να κρίνουμε αρνητικά την στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του πολιτικού γάμου και την αναντιστοιχία λόγων και έργων. Ελπίζουμε να ανατραπούν τα εμπόδια αυτά εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να βελτιώσει τη στάση του απέναντι σε άτομα της κοινότητάς μας.

Για το τέλος αφήσαμε το ρατσιστικό σύμφωνο συμβίωσης που θεσμοθετήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου από την κυβέρνηση και για πρώτη φορά παγκοσμίως αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια. Για την ανατροπή αυτής της κατάφορης διάκρισης έχουμε ήδη κινητοποιηθεί και σκοπεύουμε να απευθυνθούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Ερώτημα 2: Με βάση τη δική σας προσωπική εμπειρία, πώς θα χαρακτηρίζατε το 2008 ως προς την εξέλιξη των lgbt ζητημάτων;

Το 2008 ήταν μια χρονιά πλούσια σε δραστηριότητα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Ήδη από τον Μάρτιο ζητήματα που μας αφορούν απασχόλησαν τα Μ.Μ.Ε. και το ενδιαφέρον τους παρέμεινε σχετικά αμείωτο παρά τις ομοφοβικές παραφωνίες. Οι πρώτοι γάμοι έγιναν, το Athens Pride όχι μόνο διπλασίασε τη συμμετοχή με 4000 ανθρώπους, αλλά προσέφερε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα και μια περήφανη πορεία ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Τα ζητήματα της κοινότητάς μας για πρώτη φορά απασχόλησαν όλα τα κόμματα εντός κι εκτός βουλής και τα ανάγκασαν να πάρουν θέση. Έτσι, φάνηκε ποια κόμματα στηρίζουν, ποια όχι και ποια τηρούσαν υποκριτική στάση. Ακόμα, τα δικαιώματα μας απασχόλησαν και την ελληνική δικαιοσύνη πότε με θετική και πότε με αρνητική έκβαση. Πιστεύουμε ότι το 2008 προσέφερε μια πολύ μεγάλη δυναμική την οποία μπορεί και οφείλει κάθε άνθρωπος της κοινότητάς μας να εκμεταλλευτεί, ώστε να βελτιωθούν αισθητά τα πράγματα. Σημαντική είναι, επίσης, η προσοχή που έδειξαν διεθνή Μ.Μ.Ε. και οργανώσεις όπως η ILGA-Europe για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και διεθνείς θεσμοί, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Ερώτημα 3: Ποια είναι τα σχέδια της ΟΛΚΕ για το 2009;

Η ΟΛΚΕ σκοπεύει να συνεχίσει την δραστηριότητά της με αμείωτο ενδιαφέρον, ανοίγοντας νέους δρόμους. Σκοπεύουμε να επικεντρωθούμε ιδιαίτερα στην τροποποίηση του αντιρατσιστικού νόμου 927/1979, ώστε να ποινικοποιούνται τα κηρύγματα μίσους με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου και να επεμβαίνουμε όποτε αυτό είναι δυνατό στα Μ.Μ.Ε., ώστε να εκλείψουν οι βίαιες και ομοφοβικές εκφράσεις και τοποθετήσεις. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ισότητα σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η παιδεία με έμφαση στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η απασχόληση με έμφαση στην ευρεία γνωστοποίηση των θετικών μέτρων του νόμου 3304/2005 και φυσικά η νομική αναγνώριση των ομόφυλων σχέσεων με γάμο και με σύμφωνα συμβίωσης. Θα επιδιώξουμε την κατάργηση των διακρίσεων του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα που ορίζει διαφορετικά όρια ηλικίας συναινετικού σεξ για το ομόφυλο και το ετερόφυλο σεξ. Θα επιδιώξουμε, ακόμα, να τερματιστεί η τόσο επίκαιρη αστυνομική βία εναντίον των gay, των λεσβιών, των αμφισεξουαλικών και των τρανσέξουαλ σε χώρους συνάθροισης, όπως τα διάφορα πάρκα. Τέλος, θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε την συνεργασία μας με άλλες οργανώσεις, ομάδες και φορείς της κοινότητάς μας, καθώς και με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις εκτός της κοινότητάς μας που μπορούν και θέλουν να έχουν μια σχέση αμοιβαίας κατανόησης και στήριξης. Αυτά τα πολύ βασικά και πολλά ακόμα ζητήματα θα αποτελέσουν τον πυρήνα δράσης της ΟΛΚΕ.

 

 


Andrea Gilbert - Athens Pride

 

athens-pride-logo-120
Ερώτημα 1: Κοιτάζοντας πίσω το 2008, ποια θέση πιστεύετε ότι θα έχει στην ιστορία του ΣΑΤΤΕ; Ποια είναι τα θετικά και αρνητικά που σημάδεψαν την οργάνωση;

"To Athens Pride 2008 ήταν αναμφίβολα καθοριστικό για το θεσμό. Αλλά κοιτάζοντας πιο πίσω, πιστεύω ότι το Pride έχει αλλάξει πάρα πολλά πράγματα γενικότερα και θετικότερα για μας στην κοινωνία, όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου και κυρίως τηναντιμετώπιση στα ΜΜΕ, η οποία, στα μέινστριμ ΜΜΕ είναι πολύ θετική. Το 2008 ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μας στην Επιτροπή, αν και πιστεύαμε πως θα είναι πολύ, μα πολύ καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Στα θετικά της χρονιάς είναι ότι έχουμε βρει ένα οργανωτικό σχήμα που λειτουργεί. Και αυτό φάνηκε σε κάθε πτυχή της εκδήλωσης. Τετραπλασιάσαμε τους αριθμούς μας. Πέρα από την τεράστια παρέλαση, το όμορφο σόου και τον ενθουσιασμό του κόσμου για μέρες μετά, είχαμε για πρώτη φορά προφεστιβαλικές εκδηλώσεις (οργανωμένες από τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής, λες και δεν είχαμε τίποτε άλλο να κάνουμε) με μεγάλη επιτυχία.

Φέτος θα κάνουμε και άλλα, θέλουμε όμως προτάσεις και δράσεις από άλλα άτομα. Πιστεύουμε ότι το Pride πρέπει να λειτουργεί και να έχει παρουσία λίγο πολύ όλο το χρόνο.

Από αρνητικά, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε! Ούτε άκουσα τίποτα αρνητικό ούτε καν ουδέτερο! Δεν είναι πρωτόγνωρο θαύμα αυτό; Μόνο που φέτος πρέπει να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο γιατί ο κόσμος περιμένει το ίδιο θαύμα και καλύτερο από μας!"

 

Ερώτημα 2: Με βάση τη δική σας προσωπική εμπειρία, πώς θα χαρακτηρίζατε το 2008 ως προς την εξέλιξη των lgbt ζητημάτων;

"Υπήρξε μεγάλη εξέλιξη, κυρίως στην κάλυψη των ΜΜΕ και την εκπαίδευση της κοινωνίας. Ιδιαίτερα με το θέμα του γάμου, αν και δεν είναι ο στόχος του Pride. O στόχος του Pride είναι η ορατότητα και, μέσα από αυτήν, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Ωστόσο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας..."

 

Ερώτημα 3: Ποια είναι τα σχέδια του Athens Pride για το 2009;

"Από πού ν' αρχίσω; Θα σας πω για την έκθεση - benefit για το Athens Pride «Artists for Athens Pride», που οργανώνω ως επιμελήτρια και κριτικός τέχνης στην γκαλερί The Breeder (Μεταξουργείο). Δεκαοκτώ καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, άνδρες και γυναίκες, με διεθνείς καριέρες, παρουσιάσεις στις μεγαλύτερες διεθνείς εικαστικές οργανώσεις, ακόμα και με μόνιμα έργα σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν δωρίσει σημαντικά έργα τους στο Athens Pride για να μπουν σε σιωπηλό πλειστηριασμό, με ΟΛΑ τα κέρδη –επαναλαμβάνω, ΌΛΑ– να πάνε στο Pride. Το βράδυ των εγκαινίων, στις 7 Φεβρουαρίου, θα δοθεί ένα cocktail party στη γκαλερί με είσοδο-δωρεά 10 ευρώ, που και αυτά θα δοθούν εξ ολοκλήρου στο Pride. Ένα τεράστιο ευχαριστώ από την καρδιά μας στον Γιώργο και τον Στάθη, ιδιοκτήτες του The Breeder, για την ιδέα, την πρόταση, την υλοποίηση και τη φιλοξενία.

Επίσης, θα έχουμε ένα μεγάλο club party στο BaRouge στις 13 Φεβρουαρίου.

Όσο για τις 13 Ιουνίου, έχουμε μεγάλα σχέδια και προσδοκίες. Θα τα μάθετε στη συνέχεια."

 

 


 

 

Νίκος Χατζητρύφων - Σύμπραξη Kατά της Ομοφυλοφοβίας

 

sympraxi-logo-120
Ερώτημα 1: Κοιτάζοντας πίσω το 2008, ποια θέση πιστεύετε ότι θα έχει στην ιστορία της Σύμπραξης; Ποια είναι τα θετικά και αρνητικά που σημάδεψαν την οργάνωση;

"H Σύμπραξη φρόντισε με συνέπεια να αναπτύξει τη σκέψη και τον προβληματισμό σχετικά με τη ζωή και τα οράματα των ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων διαφυλικών πολιτών: εξέδωσε έναν 3ο τόμο για το φύλο και την συμπεριφορά του, αυτή τη φορά για την "ομοφυλοφιλία στον κινηματογράφο" (πουλιέται στα βιβλιοπωλεία) και διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το 10ο Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών και Παράλληλων Εκδηλώσεων.

Δεν μπόρεσε στον επιθυμητό βαθμό να παρακινήσει τους πολίτες να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να πλάσουν το "πεπρωμένο" τους, να δυναμώσουν τη συλλογικότητα σε βάρος της ατομοκεντρικότητας."

 

Ερώτημα 2: Με βάση τη δική σας προσωπική εμπειρία, πώς θα χαρακτηρίζατε το 2008 ως προς την εξέλιξη των lgbt ζητημάτων;

"Έστω και με αρνητικό πρόσημο, μπήκε στο αυλάκι η προώθηση της ισονομίας για την πολιτειακή αναγνώριση των οικογενειών / γάμων ομοφυλόφιλων ζευγαριών, καθώς και της συμβίωσης. Οι οργανωμένες δυνάμεις των ομο-αμφι-τρανσ πολιτών έχουν ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά τους για να επιτύχουν την μεταξύ τους εμπιστοσύνη / αποδοχή, που αν επιτευχθεί θα οδηγήσει σε ισχυρότερες συνεργασίες και αλληλοστήριξη και σε πολλαπλάσια κρουστική δύναμη για την υλοποίηση του κοινού στόχου."

 

Ερώτηση 3: Ποια είναι τα σχέδια της Σύμπραξης για το 2009;

"H διοργάνωση του 11ου Πανόραματος Ομοφυλοφιλικών Ταινιών, όπου ελπίζουμε να δούμε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, τις οποίες και νεότεροι έλληνες σκηνοθέτες θα έχουν αποτολμήσει να δημιουργήσουν. Επιπλέον σκοπεύουμε να ... (αυτά θα σας τα πω αφού θα έχουμε καταφέρει να τα ξεκινήσουμε)."

 

 


 

Χριστίνα Σουλουκίδου, Σ.Α.Τ.Τ.Ε

 

satte-120
Ερώτημα 1: Κοιτάζοντας πίσω το 2008, ποια θέση πιστεύετε ότι θα έχει στην ιστορία του ΣΑΤΤΕ; Ποια είναι τα θετικά και αρνητικά που σημάδεψαν την οργάνωση;

"Το 2008, αν και δύσκολη χρόνια, το Σ.Α.Τ.Τ.Ε., κατάφερε πολλά με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει (και αυτό υπάγεται στα αρνητικά του Σωματείου, διότι οι πόροι του είναι ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι): εξέδωσε περιοδικό, διοργάνωσε μεγάλη εκδήλωση, συμμετείχε ενεργά σε θεματικές και εκδηλώσεις που αφορούν τον ευρύτερο χώρο της ΛΟΑΤ κοινότητας και κατ' επέκταση πολλά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία γενικώς."

 

Ερώτημα 2: Με βάση τη δική σας προσωπική εμπειρία, πώς θα χαρακτηρίζατε το 2008 ως προς την εξέλιξη των lgbt ζητημάτων;

"Επιγραμματικά αναφέρω ότι η ΛΟΑΤ κοινότητα δεν συνεργάζεται και δεν συναινεί όσο θα έπρεπε και θα χρειαζόταν, διότι η καθεμιά οργάνωση επιθυμεί την προσωπική της προβολή επισκιάζοντας τις άλλες. Δεν εισακούγονται διαφορετικές απόψεις και γενικώς δεν επικρατεί συναινετικό πνεύμα."

 

Ερώτημα 3: Ποια είναι τα σχέδια του ΣΑΤΤΕ για το 2009;

"Το μόνο που εύχομαι και ελπίζω για το 2009 είναι ό,τι το καλύτερο μπορεί να επιτύχει η κάθε μια οργάνωση σε προσωπικό επίπεδο αλλά και γενικά όλες μαζί, με περισσότερη ειλικρίνεια και συνεννόηση."

 

 


Γρηγόρης Ν. Βαλλιανάτος

 

vallianatos-120
Ερώτημα 1: Κοιτάζοντας πίσω το 2008, ποια θέση πιστεύετε ότι θα έχει στην ιστορία του lgbt κινήματος; Ποια είναι τα θετικά και αρνητικά που σημάδεψαν το κίνημα; Πώς θα χαρακτηρίζατε το 2008 ως προς την εξέλιξη των lgbt ζητημάτων;

"Παρότι δεν διευκρινίζεται, θα αναφερθώ στο έτος που πέρασε και στην αξιολόγηση όσων έγιναν ή δεν έγιναν στον Ελλαδικό χώρο. Το έτος 2008, είναι η σημαντικότερη χρονιά, μετά το 1976, όσον αφορά τη δραστηριότητα της ομοφυλοφιλικής-λεσβιακής κοινότητας στην Ελλάδα.

Η συνάντηση ΟΛΚΕ-Υπουργού Δικαιοσύνης τον Φεβρουάριο ξεκαθάρισε την πρόθεση του Υπουργού να εξαιρέσει τα ζευγάρια του ίδιου φύλου στην πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας για το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά και την πρόθεση της ΟΛΚΕ να προχωρήσει την υπόθεση της ισότητας με την προώθηση της στρατηγικής του πολιτικού γάμου άμεσα.

Η στήριξη της ισότητας των πολιτών και πολιτισσών στο θέμα του συμφώνου συμβίωσης, τον Μάρτιο, από εκατοντάδες έλληνες μπλόγκερς, είναι ένα πολύ αισιόδοξο σημείο των καιρών.

Η αδυναμία του Συνασπισμού να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του περι τέλεσης πολιτικού γάμου με τον ισχύοντα νόμο, τον Απρίλιο, όπως διακήρυττε σε όλους τους τόνους τα δύο τελευταία χρόνια, φάνηκε ως πολιτική απάτη.

Η παροχή πολιτικού ασύλου στον Ιρανό Αλεξ, τον Μάρτιο, με βάση τον ερωτικό προσανατολισμό του που τον έθετε προ του κινδύνου για τη ζωή του πίσω στο Ιράν, είναι μια νίκη της ΕΟΚ, και της ομοφυλοφιλικής-λεσβιακής κοινότητας, με ευρωπαικό και παγκόσμιο αντίκτυπο.

Η λήξη του καταστατικού της αστικής εταιρείας, «Ελληνική Ομοφυλοφιλική Κοινότητα», και το τέλος των δραστηριοτήτων της, τέλος Απριλίου, μετά 20 χρόνια δραστηριότητας, αποκάλυψε όσα θετικά και αρνητικά έκρυβε η δράση της.

Ο πολιτικός γάμος δύο λεσβιών και δύο ομοφυλόφιλων ανδρών απο το δήμαρχο Τήλου, Τάσο Αλιφέρη, στις 3 Ιουνίου, ήταν μια μεγάλη νίκη της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα, και έφερε τη συζήτηση για την ομοφυλοφιλια στο επίκεντρο της κοινωνίας, σε μια κοινωνία που υποκρίνεται και κάνει διακρίσεις. Η λυσσαλέα αντίδραση τόσο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσο και του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι η απόδειξη της σωστής στρατηγικής του κινήματος.

Ο παλμός και το μέγεθος του Athens Pride 2008, 7 Ιουνίου, είναι ανάλογος της σειράς των γεγονότων που προηγήθηκαν.

Η μίζερη αγωγή τριών Λεσβίων κατοίκων του ομώνυμου νησιού κατά της χρήσης της λέξης λεσβία ως δήλωσης και ερωτικού προσανατολισμού, τον Ιούλιο, απέδωσε στον όρο τη γνωστή παγκόσμια χρήση του, πέρα από τη βούληση εκατομυρίων λεσβιών σ' ολόκληρο τον κόσμο πλέον και με τη σφραγίδα ενός σύγχρονου δικαστηρίου της Ελληνικής Δημοκρατίας, εν μέσω παγκόσμιας θυμηδίας!

Η αγωγή του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ κατά του ακτιβιστή Λύο Καλοβυρνά το καλοκαίρι για το χαρακτηρισμό «παπάρας» έγινε όταν ο Λύο Καλοβυρνάς προσπάθησε να αντιδράσει στη βάναυση επίδειξη μητροπολιτικής αλητείας απο τον Σεραφείμ, ο οποίος σε διάφορα φασιστικά παραληρήματά του στα ΜΜΕ χαρακτηρίζει τους ομοφυλόφιλους «ψυχασθενείς», «ανώμαλους» και διάφορα άλλα γαλλικά. Η αγωγή αυτή, όσο και αυτές που θα ασκηθούν σε βάρος του Μητροπολίτη, θα καταδείξουν τον τρόπο που πρέπει να αντιδρούμε στο εξής στις βαρβαρότητες του εκκλησιαστικού περιθωρίου.

Οι παρεμβάσεις τόσο του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλη, όσο και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας προς την Ευρωβουλή και την Επιτροπή, το καλοκαίρι, έδειξαν πως υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στη χώρα με λόγο και θάρρος.

Η συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων είχε ως αποτέλεσμα αυτό που ορίζει ο νόμος, πλέον, 3719/2008, ως σύμφωνο συμβίωσης για ετεροφυλόφιλους, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία μιας κυβέρνησης ρατσιστικής. Οι ελληνες πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν απαράδεκτες εισηγήσεις από τους βουλευτές της ΝΔ, εισηγήσεις και τροπολογίες στα όρια της αξιοπρέπειας για ένα άλλο σύμφωνο από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και τη φρίκη του ολοκληρωτισμού από τους βουλευτές του ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, με εισηγήσεις στα όρια του φασισμού.

Οι αναγνωριστικές αγωγές κατά των γάμων της Τήλου στο πρωτοδικείο Ρόδου, τον Δεκέμβριο, έδειξαν τον μακρύ δρόμο του διασυρμού της χώρας στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου που έχει επιλέξει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ας προστεθούν στον παραπάνω κατάλογο άπειρες συζητήσεις στα ΜΜΕ γιά το θέμα."

 

Ερώτημα 2: Ποια (πρέπει να) είναι τα σχέδια του lgbt κινήματος για το 2009;

"Το 2009 είναι έτος εκλογικής δραστηριότητας καταρχάς λόγω ευρωεκλογών. Η ΛΟΑΤ κοινότητα σε όλες της τις μορφές, (οργανώσεις, ομάδες, περιοδικά, ιστοσελίδες) πρέπει να συνεχίσει και να απαιτήσει απαντήσεις σε θέματα που παραμένουν ανοιχτά, όπως: Η εισαγωγή σωστής και ελεύθερης σεξουαλικής αγωγής στην εκπαίδευση, η κατάργηση των διακρίσεων του άρθρου 347 ΠΚ, η διεύρυνση του αντιρατσιστικού νόμου 927/79, καθώς και του πρόσφατου 3304/05 σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, η αλλαγή του νόμου περί συμφώνου συμβίωσης, το δικαίωμα στην τεχνητή γονιμοποίηση για γυναίκες που έχουν συντροφική σχέση με άλλες γυναίκες, η δυνατότητα αλλαγής ταυτότητας με βάση δήλωση για το κοινωνικό φύλο, χωρίς απαραίτητα ιατρική διόρθωση φύλου, η φροντίδα των τρανσεξουαλικών ατόμων, καθώς και η τήρηση του πλαισίου δεοντολογίας του ΠΔ 77/03 για μια πολιτισμένη συζήτηση στα ΜΜΕ για την ομοφυλοφιλία.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Οι ΛΟΑΤ στην Ελλάδα θα πρέπει να συναιστανθούν ότι δεν είναι ορφανοί και ανυπεράσπιστοι και ότι θα δικαιωθούν με το καλό ή με το κακό (διεθνή δικαστήρια). Οσο γρηγορότερα το κατανοήσουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου τόσο το καλύτερο για αυτές!"

 

 

 


 

Μαρίνα Γαλανού - Πολύχρωμος Πλανήτης

 

colourful-planet-120
Ερώτημα 1: Κοιτάζοντας πίσω το 2008, ποια θέση πιστεύετε ότι θα έχει στην ιστορία του Πολύχρωμου Πλανήτη; Ποια είναι τα θετικά και αρνητικά που σας σημάδεψαν;

"Το 2008 ήταν μια δύσκολη χρονιά, μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και σε έναν χώρο, τον lgbt χώρο, που δυστυχώς στην Ελλάδα, ακόμη, ο βαθμός συνειδητοποίησής του εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ χαμηλός – αυτό είναι το πιο θλιβερό απ' όλα.

Παρ' όλα αυτά ο Πολύχρωμος Πλανήτης συνέχισε την πορεία του, με την έκδοση πέντε πολύ αξιόλογων βιβλίων και ενός περιοδικού. Ολοκλήρωσε έναν διαγωνισμό ποίησης, και κάθε μήνας είχε να προσφέρει μια λογοτεχνική ή θεματική βραδιά που γνώρισε στο κοινό ακόμη περισσότερους ανθρώπους που έχουν να προσφέρουν στα ελληνικά γράμματα, στη σκέψη μας. Ελπίζω όλα αυτά στο μέλλον να βρουν πιο γόνιμο έδαφος και να αξιοποιηθούν."

 

Ερώτημα 2: Με βάση τη δική σας προσωπική εμπειρία, πώς θα χαρακτηρίζατε το 2008 ως προς την εξέλιξη των lgbt ζητημάτων;

"Το 2008 σημαδεύτηκε από την πολύ θετική εξέλιξη της πραγματοποίησης δύο πολιτικών γάμων ομοφύλων στην Τήλο. Από μόνο του αυτό το γεγονός ήταν ιδιαίτερα θετικό, ανεξαρτήτως την εξέλιξη που μπορεί να έχει στο μέλλον. Επίσης είχαμε το πιο πολυπληθές και το πιο ζωντανό πράιντ. Στα αρνητικά βέβαια το γεγονός ότι η Ελληνική Πολιτεία επέλεξε την παγκόσμια πρωτοτυπία να θεσμοθετήσει σύμφωνο συμβίωσης που να εξαιρεί τα ομόφυλα ζευγάρια.

Παρ' όλο λοιπόν που είχαμε αυτή την αρνητική εξέλιξη και παρ' όλο που είναι αβέβαιη η τελική έκβαση των δύο γάμων που έγινε στην Τήλο, προσωπικά θα αποτιμούσα θετικά το 2008, διότι για πρώτη φορά μπήκαν τα lgbt θέματα στο τραπέζι και συζητήθηκαν ανοικτά."

 

Ερώτημα 3: Ποια είναι τα σχέδια του Πολύχρωμου Πλανήτη για το 2009;

"Τα σχέδιά μας για το 2009 είναι να συνεχίσουμε με ευλάβεια την πορεία που έχουμε χαράξει βγάζοντας όσο το δυνατόν πιο καλά βιβλία – χρήσιμα στην ελληνική βιβλιογραφία."

 


Μαριανέλλα Κλώκα - City Uncovered

 

city-uncovered-120
Ερώτημα 1: Κοιτάζοντας πίσω το 2008, ποια θέση πιστεύετε ότι θα έχει στην ιστορία της City Uncovered; Ποια είναι τα θετικά και αρνητικά που σημάδεψαν το περιοδικό;

"Ήταν μια χρονιά που "εδραίωσε" την City Uncovered ως έντυπη φωνή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Στα πολύ θετικά οι σημαντικές χορηγίες επικοινωνίας, η παραγωγή δεκαπενθήμερων εξωφύλλων, οι σημαντικές συμμαχίες και η φιλοξενία είκοσι συνεντεύξεων διάσημων ελληνικών και μη προσώπων.

Στα αρνητικά η παγκόσμια οικονομική κρίση την οποία αισθανθήκαμε και εμείς ως έντυπο."

 

Ερώτημα 2: Με βάση τη δική σας προσωπική εμπειρία, πώς θα χαρακτηρίζατε το 2008 ως προς την εξέλιξη των lgbt ζητημάτων;

"Το θεωρώ από τα πιο σημαντικά έτη, ίσως με το ίδιο βάρος που θα έδινα στο 2005 που έγινε για πρώτη φορά παρέλαση ανοιχτά στους δρόμους της Αθήνας. Αυτό γιατί και το ίδιο το πράιντ ήταν πολύ μεγάλο αλλά κυρίως γιατί οι γάμοι στην Τήλο ήταν από τις σπουδαιότερες ΛΟΑΤ πολιτικές κινήσεις των τελευταίων χρόνων."

 

Ερώτημα 3: Ποια είναι τα σχέδια της City Uncovered για το 2009;

"Μέσα στα χριστούγεννα αλλάξαμε το layout, νομίζω προς το καλύτερο. Ακολουθώντας ακόμα πιο στενά τις ΛΟΑΤ αλλά και τις γενικές εξελίξεις μας ενδιαφέρει να μεγαλώσουμε και σε σελίδες. Επίσης υπάρχουν πολλές ιδέες για αφιερώματα και ρεπορτάζ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό."

 

 


Άρης Μπατσιούλας - Screw

 

screw-120
Ερώτημα 1: Κοιτάζοντας πίσω το 2008, ποια θέση πιστεύετε ότι θα έχει στην ιστορία του SREW; Ποια είναι τα θετικά και αρνητικά που σημάδεψαν το περιοδικό;

"Το θετικό είναι καταρχήν ότι το κοινό αγκάλιασε το περιοδικό από την πρώτη στιγμή (είναι τόσο κλισέ απάντηση που θα ήταν κρίμα να μην την πω). Το περιοδικό αρέσει πολύ, ο κόσμος διασκεδάζει, συμμετέχει και ανταποκρίνεται σ'αυτά που έχει να πει το Screw.

Το μόνο αρνητικό του περιοδικού είναι ότι η bibelogata, επειδή έχει γίνει πολύ φίρμα, μας ζήτησε προσφάτως τζακούζι στο γραφείο της. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: «γιατί να έχει ο αρχισυντάκτης και όχι εγώ;». Κατά τα άλλα, όλα πάνε καλά."

 

Ερώτημα 2: Με βάση τη δική σας προσωπική εμπειρία, πώς θα χαρακτηρίζατε το 2008 ως προς την εξέλιξη των lgbt ζητημάτων;

"Επί προσωπικών ζητημάτων, κάναμε το όνειρό μας πραγματικότητα. Κάναμε όσες περισσότερες παρτούζες μπορούσαμε... Πέρα από αυτό, το σημαντικότερο γεγονός της lgbt κοινότητας ήταν το Pride και φυσικά το κορυφαίο όλων ο πρώτος γάμος εις την νήσο Τήλο."

 

Ερώτημα 3: Ποια είναι τα σχέδια του SCREW για το 2009;

"Περισσότερο χρώμα, περισσότερη χαρά, περισσότερη γκάβλα, περισσότερος στοχασμός και προβληματισμός μέσα από τις σελίδες του Screw..."

 

 


Ανδρέας Ιωαννίδης - GayWorld.gr

 

gayworld-logo-120
Ερώτημα 1: Κοιτάζοντας πίσω το 2008, ποια θέση πιστεύετε ότι θα έχει στην ιστορία του gayworld.gr; Ποια είναι τα θετικά και αρνητικά που σας σημάδεψαν;

"Το GayWorld.gr ως πολιτικοποιημένο site είναι λογικό ότι με τις θέσεις που παίρνει κατά καιρούς προκαλεί ποικίλλες αντιδράσεις. Πολλοί φίλοι και φίλες μάς έχουν συγχαρεί για την προσπάθειά μας. Άλλοι ενοχλούνται από την ύπαρξή μας. Το θέμα είναι ότι όσοι προσπάθησαν με λασπολογίες να θίξουν το GayWorld.gr όχι μόνο δεν τα κατάφεραν, μάλιστα πέτυχαν το ακριβώς αντίθετο. Έκαναν το site το πιο δημοφιλές gay site της Ελλάδας.

Στα θετικά συμπεριλαμβάνω:

1. Τη λασπολογία και τις ύβρεις που εξαπέλυσε εναντίον του site γκέι επιχείρηση.

2. Τη συνεχή ενασχόληση και σχολιασμό επιχειρηματία του lgbt χώρου μέσω της ιστοσελίδας του με τις δραστηριότητες του Gayworld.gr και γενικότερα με τις ασχολίες της Queer Company.

3. Τη ραγδαία αύξηση των επισκέψεων που επήλθε μετά τις συντονισμένες επιθέσεις των πιο πάνω. Οι μοναδικές επισκέψεις αυξήθηκαν κατά μέσο όρο από 2000 την ημέρα σε 2500. Τους ευχαριστούμε!

Στα αρνητικά τώρα:

1. Η αργή ροή των ειδήσεων στο site. Μία είδηση κάθε μέρα. Δυστυχώς το GayWorld.gr θα μπορούσε να βγάζει περισσότερες ειδήσεις καθημερινά αλλά λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης και λειτουργίας αυτό είναι αδύνατον να γίνει.

2. Η υποβάθμιση της ποιότητας των συζητήσεων του φόρουμ συζητήσεων από καθαρά ακτιβιστικού περιεχομένου σε life style.

3. Το ότι το GayWorld.gr δεν έχει καταστεί βιώσιμο οικονομικά."


Ερώτημα 2: Με βάση τη δική σας προσωπική εμπειρία, πώς θα χαρακτηρίζατε το 2008 ως προς την εξέλιξη των lgbt ζητημάτων;

"Συνοψίζω στα εξής:

1. Τήλος - Τάσος Αλιφέρης - Πρώτοι γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

2. Athens Pride - Συμμετοχή πέραν κάθε πρόβλεψης που άφησε άφωνους ακόμα και τους διοργανωτές.

3. Athens Pride - Αιγίδα - Ο ομοφυλόφιλος Δήμαρχος Αθηναίων (σύμφωνα με μαρτυρίες από την Πάολα σε συνέντευξή της στο gayworld.gr και το Γρηγόρη Βαλλιανάτο, που σε ερώτηση του gayworld.gr γιατί ο Δήμαρχος δεν έδωσε την αιγίδα του Pride αναφέρει: «Ντρέπεται να πει ότι είναι ομοφυλόφιλος και δεν θα ήθελε αυτό να χρησιμοποιηθεί σαν μια αφορμή») μάς εκπλήσσει δυσάρεστα για δεύτερη φορά και αρνείται πεισματικά να δώσει την αιγίδα στο Φεστιβάλ υπερηφάνειας. Αντ' αυτού δηλώνει ότι δίνει στο Φεστιβάλ ό,τι ζητήσει εκτός από την Αιγίδα. Χαρακτηριστικά είπε το εξής: «Τους δίνω τα 9 στα 10 από αυτά που ζητάνε». Όταν ζητήθηκε επίσημα από το Pride υλικοτεχνική υποστήριξη η προσφορά του ήταν 60 καρέκλες και 10 τραπέζια.

4. Αναγνωριστική αγωγή κατά των ζευγαριών και του δήμαρχου Τήλου Τάσου Αλιφέρη από τον Εισαγγελέα Ρόδου με την κατηγορία ότι ο δήμαρχος εφάρμοσε τον νόμο. Πρωτάκουστο κι όμως ελληνικό.

5. Αγωγή του περιοδικού ΔΑΥΛΟΣ εναντίων της ΟΛΚΕ για την χρήση της λέξης «λεσβία - λεσβιακή - λεσβιακό» στην επωνυμία της. Τελικά η ΟΛΚΕ δικαιώθηκε και το περιοδικό -τυχαίο ή μη...- ανέστειλε την λειτουργία του στο τέλος του χρόνου.

6. Χορήγηση ασύλου στον Ιρανό πρόσφυγα.

7. Ανακόλουθο φάνηκε το πολιτικό κόμμα Συνασπισμός το οποίο ενώ επί τέσσερα χρόνια δήλωνε στην ΟΛΚΕ ότι οι δήμαρχοι του είναι έτοιμοι να τελέσουν γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, την στιγμή κατά την οποία κλήθηκε να περάσει από τα λόγια στην πράξη αποκαλύφθηκε η μεγάλη απάτη. Έξαλλοι πολλοί γκέι μού δήλωσαν προσωπικά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ξανά το κόμμα αυτό.

8. Αγωγή του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ κατά του Λύο Καλοβυρνά και της Σύνθεσης.

9. Η Ελλάδα σε πρώτη παγκόσμια πρωτοτυπία ψηφίζει το σύμφωνο συμβίωσης ετεροφυλόφιλων (!!!)"


Ερώτημα 3: Ποια είναι τα σχέδια του gayworld.gr για το 2009;

"Όπως όλοι γνωρίζουμε ο διαδικτυακός χώρος του www.gayworld.gr ανήκει στην Queer Company. Η εταιρία μας το 2008 επέκτεινε το φάσμα δραστηριοτήτων της εντάσσοντας στις υπηρεσίες που προσφέρει τον διαδικτυακό χώρο online προβολής ερωτικών ταινίων www.gayworld-movies.gr . Η ανταπόκριση μας εξέπληξε.

Στόχος μας είναι εντός του 2009 το site να επεκτείνει το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρει στους χρήστες του. Μερικές από τις υπηρεσίες που είναι στα άμεσα σχέδια μας να προωθήσουμε είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων με τις ερωτικές εμπειρίες των φίλων του site. Η υπηρεσία αυτή άρχισε να λειτουργεί τέλος του 2008 και η ανταπόκριση των χρηστών ήταν μεγάλη.

Άλλη μια υπηρεσία που είναι στα άμεσα σχέδια της εταιρίας μας είναι η δημιουργία Profiles. Φυσικά δεν θέλουμε - και ούτε μπορούμε - να ανταγωνιστούμε τα μεγάλα sites (gayromeo και gaydar) αλλά γύρω από το GayWorld.gr έχει αναπτυχθεί μια κοινότητα χρηστών οι οποία ζητάει έντονα την δημιουργία αυτής της υπηρεσίας. Ας μην γελιόμαστε όμως. Γνωρίζουμε πολύ καλά οτι οι πιθανότητες να πετύχει κάτι τέτοιο είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές. Θα το παλέψουμε."

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 145 guests και κανένα μέλος