Ειδήσεις

Μ. Βρετανία: Ομοφοβικά σχόλια επισκόπου προκαλούν αντιδράσεις

2008-10-12-mckellen-pride-120Δεν είναι μόνο ο Άνθιμος! Οξεία ήταν η αντίδραση των ανοιχτά γκέι βρετανών ηθοποιών Ian McKellen και Simon Callow σε ομοφοβικά σχόλια του επισκόπου Joseph Devine, δεύτερου στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας της Σκωτίας.

Μιλώντας σε ένα κολέγιο της Γλασκώβης πρόσφατα, ο επίσκοπος Devine κατέκρινε την φετινή διάκριση που απονεμήθηκε στον McKellen στη Βρετανία. «Στον κατάλογο των τιμηθέντων προσώπων αυτής της χρονιάς», είπε ο επίσκοπος, «ο ηθοποιός Ian McKellen τιμήθηκε για τη δουλειά του εκ μέρους των ομοφυλόφιλων. Έναν αιώνα πριν, ο Οσκαρ Ουάλιντ συνελήφθη και μπήκε στη φυλακή».

Ο επίσκοπος κατηγόρησε επίσης τους ομοφυλόφιλους ότι ευθυγραμμίζονται με μειονοτικές ομάδες για να παρουσιαστούν ως διωχθέντες, αναφερόμενος στην παρουσία ομοφυλοφίλων σε εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα. 

Ο McKellen απάντησε στον αρχιεπίσκοπο, μιλώντας σε δείπνο για την γκέι οργάνωση Stonewall που ίδρυσε μαζί με άλλους το 1989. «Εκ του άμβωνος», είπε, «κηρύττεται η ομοφοβία από ορισμένους αλαζονικούς θρησκευτικούς ηγέτες που νομίζουν ότι τα πιστεύω τους είναι ανώτερα από την εκ γενετής και, κάποιοι θα έλεγαν, θεόσταλτη φύση».

Από την πλευρά του, ο Callow κατηγόρησε σε συνέντευξη στους Κυριακάτικους Τάιμς την ιεραρχία της εκκλησίας ότι δεν μπορεί να δεχτεί την αλλαγή νοοτροπίας που συντελείται στην κοινωνία αναφορικά με τις ομοφυλόφιλες σχέσεις. «Κατά τη γνώμη μου», είπε, «ο αρχιεπίσκοπος είναι βαθιά αδαής και ανόητος όσον αφορά τις απόψεις του. Αν θεωρεί προσβλητικό ότι οι γκέι θέλουν να τιμούν εκείνους τους γκέι που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα -που αποτελούσαν μεγάλο αριθμό ανθρώπων-, τότε είναι επίσης βαθιά αντιχριστιανικός».

Πρόσθεσε: «Όλες οι εκκλησίες ζουν από τις προκαταλήψεις ως μέσον να κρατούν τον κόσμο υπό τον έλεγχό τους και νομίζω ότι σοκάρονται πραγματικά από το πόσο γρήγορα προχωρά ο κόσμος, ιδίως μιας και ο κόσμος δεν είναι αυτός που θα ήθελαν, εξ ου και παραθέτουν βιβλικά επεισόδια σαν να επρόκειτο για το λόγο του Θεού».

Απαντώντας στην κριτική, ο επίσκοπος Devine ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι το κήρυγμά του ήταν ομοφοβικό και επέμεινε ότι χρησιμοποίησε τη βράβευση του McKellen για να δείξει «την εξουσία και τη δύναμη του ομοφυλόφιλου λόμπι».

Πηγή: gaywired.com 
  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 118 guests και κανένα μέλος