Ειδήσεις

Ουράνια τόξα και στο Βιετνάμ!

altΗ σκηνή θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγα χρόνια. Περίπου 300 βιετναμέζοι πολίτες διαδήλωσαν χθες υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων οδηγώντας ποδήλατα και μοτοσικλέτες στους δρόμους του Ανόι. Ηταν η πρώτη gay pride parade, η πρώτη παρέλαση για την υπερηφάνεια των ομοφυλοφίλων που έγινε ποτέ στο κομμουνιστικό Βιετνάμ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, διατυπώθηκε αναπάντεχα από την κυβέρνηση και μια πρόταση για τη νομική αναγνώριση των ζευγαριών ιδίου φύλου.

Η παρέλαση των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών του Βιετνάμ άρχισε μέσα σε αποπνικτική ζέστη χθες το πρωί από το εθνικό στάδιο του Ανόι και κατέληξε δέκα χιλιόμετρα μακρύτερα, σε ένα πάρκο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και φώναζαν «ίσα δικαιώματα για τους γκέι και τις λεσβίες!» και «υποστηρίζουμε τους γάμους προσώπων του ιδίου φύλου!». Και να φανταστεί κανείς πως, πριν από λίγα χρόνια το Βιετνάμ θεωρούσε την ομοφυλοφιλία «κοινωνικό κακό» και την κατέτασσε δίπλα στην τοξικομανία και την πορνεία. Ακόμη και το να μιλάει κανείς για το θέμα ήταν ταμπού σε μια κοινωνία όπου εξακολουθούν να κυριαρχούν τα κομφουκιανά ήθη με έμφαση στην παράδοση και την οικογένεια. Ωστόσο τα ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης έχουν αρχίσει τώρα να συζητούν τα θέματα των γκέι και, σε μια αναπάντεχη κίνησή του τον περασμένο μήνα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χα Χουνγκ Κουόνγκ δήλωσε πως είναι ίσως καιρός να εξεταστεί μια αλλαγή στον νόμο ώστε να αναγνωριστούν οι ενώσεις προσώπων του ιδίου φύλου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το Βιετνάμ θα γίνει η πρώτη χώρα της Ασίας που θα νομιμοποιήσει τις ενώσεις αυτές.

Οι διαδηλωτές τόνιζαν χθες πως η πρόταση αυτή αποτελεί μια νίκη, έστω κι αν η κυβέρνηση δεν νομιμοποιήσει τελικώς τις ενώσεις αυτές. «Η αλλαγή παίρνει χρόνο» είπε ο 21χρονος φοιτητής Χοάνγκ Ντακ Ντάι. «Είναι όμως καλό να μιλάει κανείς ελεύθερα και να κάνει κάτι». «Πολλοί Βιετναμέζοι εξακολουθούν να πιστεύουν πως δεν υπάρχουν γκέι στο Βιετνάμ» συμπλήρωσε ο 25χρονος Νγκουγέν Ταν Ταμ, ένας από τους διοργανωτές της παρέλασης. Η εκδήλωση στο Ανόι πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσφατες εκδηλώσεις για την υπερηφάνεια των ομοφυλοφίλων στη Μιανμάρ και το Λάος, γεγονός ενδεικτικό μιας φιλελευθεροποίησης των κοινωνιών σε τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Πηγή: Τα Νέα

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 113 guests και κανένα μέλος