Ειδήσεις

ΠΓΔΜ: Εκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ

080912-macedonia-flag-120Συγκεκριμένες ελλείψεις παρά το βελτιωμένο κλίμα διαπιστώνει για την προστασία των δικαιωμάτων των γκέι, λεσβιών και τρανς στην ΠΓΔΜ το Συμβούλιο της Ευρώπης στην φετεινή έκθεση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Τόμας Χάμαρμπεργκ. Η έκθεση βασίζεται σε έρευνα του επιτρόπου κατά την επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ στις 25-29 Φεβρουαρίου 2008 και δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2008.

Αναφορικά με  τους ΛΟΑΤ (Κεφάλαιο VI, παρ. 6.4 της έκθεσης), ο επίτροπος αναφέρει ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί από το 1996, όταν αποποινικοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία και εξισώθηκαν οι ηλικίες συναίνεσης για ομόφυλο και ετερόφυλο σεξ, διαπιστώνει όμως την συνεχιζόμενη ύπαρξη συγκεκριμένων συμπεριφορών που συνιστούν διάκριση και την ανεπάρκεια των νομικών μέσων προστασίας, τα οποία χαρακτηρίζει «ιδιαιτέρως αδύναμα».

Συγκεκριμένα, ο επίτροπος αναφέρει ότι, παρά τις περιορισμένες διατάξεις νομικής προστασίας από τις διακρίσεις στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού, δεν υπάρχουν ανάλογες διατάξεις για τις διακρίσεις στη βάση της ταυτότητας φύλου.

Ο επίτροπος χαιρετίζει την κατάργηση της απαγόρευσης να υπηρετούν οι ομοφυλόφιλοι στο στρατό και την απαγόρευση των διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού στις σχέσεις εργασίας, ανφέρει όμως ότι το πεδίο εφαρμογής των συγκεκριμένων διατάξεων είναι στενό.

Επικαλείται τις επισημάνσεις της ΛΟΑΤ κοινότητας ότι η ορολογία που χρησιμοποιείται στην εργατική νομοθεσία δεν χρησιμοποιεί την ορολογία «σεξουαλικός προσανατολισμός», που χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δημιουργώντας σύγχυση για το εύρος της προστασίας που παρέχει.

Επισημαίνει επίσης την ανυπαρξία νομοθεσίας εναντίον των εγκλημάτων μίσους, καθώς, όπως αναφέρει, οι ΛΟΑΤ ανήκουν στα πιο ευάλωτα θύματα αυτών των επιθέσεων.

Ο επίτροπος χαρακτηρίζει την απουσία της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού από το Σύνταγμα της χώρας ως «καθαρό μειονέκτημα» που έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία των ΛΟΑΤ.

Σημειώνει πάντως ότι σε γενικές γραμμές η ΛΟΑΤ κοινότητα απολαμβάνει την ελευθερία έκφρασης, ατομικά και συλλογικά, καθώς τα μίντια καλύπτουν τακτικά τις δράσεις των οργανώσεων γκέι δικαιωμάτων. Επισημαίνει όμως περιστατικά απροκάλυπτων διακρίσεων από πλευράς των τοπικών αρχών.

Τέλος, ο επίτροπος καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει προγράμματα εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα για μαθητές και κρατικούς λειτουργούς, μεταξύ των οποίων αστυνομικούς και δικαστικούς, και χαιρετίζει την επικείμενη συμπερίληψη του «σεξουαλικού προσανατολισμού» στον υπό προετοιμασία Νόμο Κατά των Διακρίσεων.

Διαβάστε ολόκληρη την Eκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην ΠΓΔΜ.

Πηγές: pinknews.co.uk , Συμβούλιο της Ευρώπης: Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 55 guests και κανένα μέλος