Ειδήσεις

Βοσνία: Οκτώ τραυματίες σε ομοφοβικές επιθέσεις κατά του Queer Festival του Σεράγεβο

080925-clashes-queer-festival-sarajevo-120Ξέσπασμα ομοφοβικής βίας σημειώθηκε την πρώτη μέρα της διοργάνωσης του Queer Festival στο Σεράγεβο το βράδυ της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο δημοσιογράφοι και ένας αστυνομικός.

Μια ομάδα αντιγκέι διαδηλωτών επιτέθηκε στον κόσμο που πήγαινε προς το φεστιβάλ, τραβώντας τους έξω από τα αυτοκίνητα και χτυπώντας τους στους δρόμους της πόλης, ενώ κουκουλοφόροι φώναζαν θρησκευτικά συνθήματα.  Μια άλλη ομάδα, μεγαλύτερη, είχε συγκεντρωθεί έξω από την είσοδο του φεστιβάλ στο κτίριο της Ακαδημίας Τέχνης του Σεράγεβο και πετούσε πέτρες σε όσους προσέρχονταν. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε διαλύσει μεγάλη συγκέντρωση διαδηλωτών, ωστόσο πολλοί από αυτούς παρέμειναν σε παρόδους γύρω από την Ακαδημία Τέχνης και επιτέθηκαν στους συμμετέχοντες κατά την έξοδό τους.

Η αστυνομία συνέλαβε τρεις από τους επιτιθέμενους.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, είχαν εκδηλωθεί έντονες ομοφοβικές αντιδράσεις από τον τύπο και θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες με αφορμή την ημερομηνία διεξαγωγής του Φεστιβάλ, που συμπίπτει με τον εορτασμό του Ραμαζανίου.

Ιμάμηδες καταφέρθηκαν δημοσίως εναντίον της ομοφυλοφιλίας ως ανήθικης και αντίθετης προς το Κοράνι, ενώ στους δρόμους του Σεράγεβο είχαν τοιχοκοληθεί αφίσες που αναγράφουν «Θάνατος στους Γκέι».

Έκκληση κατά των ομοφοβικών αντιδράσεων και υπέρ της ηρεμίας και της πραγματοποίησης του φεστιβάλ είχαν εκδώσει η Διεθνής Αμνηστία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

To Φεστιβάλ, το πρώτο Queer Festival που διοργανώνεται στην πόλη, έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Πηγές: pinknews.co.uk, bbc.co.ukΕξπρές 

 

Διαβάστε ακόμη

- 10% - Ειδήσεις: Βοσνία: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ομοφοβία γύρω από το Queer Festival του Σεράγεβο (19/9/08)

- 10% - Ειδήσεις: Βοσνία: Ένταση για τη διεξαγωγή του Queer Serajevo Festival (6/9/08)

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 43 guests και κανένα μέλος