Ειδήσεις

Τύπος: Δημήτρης - Θέμης: «Με τον γάμο κατακτήσαμε την ισότητα» (Έθνος, 28/9/08)

«Με τον γάμο κατακτήσαμε την ισότητα»

(Έθνος, 28/9/08)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
Φωτογραφίες: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

080929-dimitris-themis-120Ο Δημήτρης είναι ηλεκτρολόγος - μηχανικός, παίζει μπριτζ και λατρεύει τα ταξίδια. Ο Θεμιστοκλής σπουδάζει μάνατζμεντ και χαλαρώνει σερφάροντας στο Διαδίκτυο.

«Είμαστε μάλλον βαρετοί άνθρωποι», λένε γελώντας, «συνέχεια στην πρίζα». Πριν από τέσσερις μήνες επισημοποίησαν τη σχέση τους με τα δεσμά του γάμου. Φαίνεται, άλλωστε, από τις βέρες που φοράνε...

Ο Δημήτρης Τσαμπρούνης και ο Θεμιστοκλής Κατσαγιάννης είναι το ζευγάρι των γκέι που παντρεύτηκε μαζί με ένα ζευγάρι λεσβιών στην Τήλο στις 3 του περασμένου Ιουνίου.

«Αυτός με παρέσυρε», λέει γελώντας ο Δημήτρης, καθώς συζητάμε για τις δυσκολίες μιας τέτοιας απόφασης. Με πιο σοβαρό ύφος θα συμπληρώσει πως «η ιδέα υπήρχε για πολύ καιρό. Απλά ο Θέμης δεν το σκέφτηκε ούτε δευτερόλεπτο».

Η ζωή τους -λένε- δεν έχει αλλάξει, μια και συζούσαν από πριν. Δεν θέλουν, όμως, να μεταθέσουν τη συζήτηση σε προσωπικό επίπεδο. «Μοιραζόμαστε πολλά. Αυτό αρκεί. Και θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε, τουλάχιστον μέχρι την τελική έκβαση αυτής της υπόθεσης».

Την ερχόμενη Πέμπτη (εκτός απροόπτου λόγω της εξαγγελθείσης απεργία των δικαστικών υπαλλήλων) ξεκινά στο Πρωτοδικείο της Ρόδου η δικαστική πλευρά των γάμων της Τήλου. Εκδικάζονται οι δύο αγωγές που υπέβαλε ο εισαγγελέας Γ. Οικονόμου, προκειμένου να κηρυχθούν οι γάμοι των γκέι και των λεσβιών ανυπόστατοι. Τι λένε οι δύο... κατηγορούμενοι; «Είμαστε πανέτοιμοι».

Γιατί παντρευτήκατε;

Θεμιστοκλής: - Γιατί όχι; Θέλουμε κι εμείς τα προνόμια και τα δικαιώματα που έχει κάθε άλλο παντρεμένο ζευγάρι.

Τι έχει αλλάξει στη ζωή σας;

Μαζί - Η δημοσιότητα... Γίναμε φίρμες (γέλια).

Δημήτρης - Ο γάμος αλλάζει τη ζωή σου αν δεν συζείς από πριν.

Θεμιστοκλής: -Το καλό είναι πως έμαθαν για μένα και άνθρωποι στους οποίους δεν είχα πει ότι είμαι γκέι. Οπότε ξεμπέρδεψα και με αυτό. Κάποιοι επηρεάστηκαν θετικά. Μπορεί να έχουν τα γνωστά στερεότυπα, αλλά όταν βλέπουν ότι ένας άνθρωπος που εκτιμούν είναι γκέι, αρχίζουν να σκέφτονται αλλιώς. Αυτό είναι νίκη.

Οι γονείς και η οικογένεια πώς αντέδρασαν;

Θεμιστοκλής: -Ο πατέρας μου δεν ζει. Η μητέρα, ο αδελφός μου, θείοι, ξαδέλφια το πήραν εντάξει. Οι κοντινοί συγγενείς ήξεραν ότι είμαι γκέι. Δεν ήταν άλμα για μένα. Το δουλεύω χρόνια μέσα μου και με τους ανθρώπους γύρω μου. Δεν ήταν βέβαια το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου, λόγω δημοσιότητας.

Προσωπικά πόσο σας επηρέασε;

Δημήτρης: - Εχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ηταν απελευθερωτική πράξη και χαίρομαι πάρα πολύ που η ιστορική στιγμή επέλεξε εμένα και τον Θέμη γι αυτό το βήμα. Το θεωρώ τιμή. Δεν ζητάμε πλέον την ισότητα. Την κατακτήσαμε. Μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης στρέφεται υπέρ μας. Οταν δείχνεις θάρρος και σθεναρότητα, διεκδικώντας κάτι και το καταφέρνεις, οι άλλοι σε εκτιμούν. Στρέψαμε το ρεύμα. Θέσαμε τους όρους του παιχνιδιού.

Τι σας φόβισε περισσότερο;

Θεμιστοκλής: -Δεν ήταν ακριβώς φόβος. Ηταν αγωνία, περιέργεια... Οπως όταν θέλεις να κάνεις κάτι και σε φοβίζει λίγο το άγνωστο, επειδή δεν έχει ξαναγίνει.

Δημήτρης: - Οι μέρες πριν από το γάμο ήταν σαν την αναμονή στον οδοντίατρο. Αναρωτιέσαι: πόσο θα πονέσω; Οταν βγαίνεις, έχεις ξεμπερδέψει. Η δική μου αγωνία ήταν μήπως κάτι πάει στραβά και δεν γίνει.

Πώς σχολιάζετε τη στάση των κομμάτων και της Δικαιοσύνης;

Δημήτρης: - Εχουμε πολύ σημαντικό παράπονο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, επειδή εκφράστηκαν τόσο άμεσα και απερίφραστα, σαν να είναι αυτοί που παίρνουν την απόφαση...

Θεμιστοκλής: - Εχουμε συνηθίσει σε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Οι ετερόφυλοι παντρεύονται και έχουν προνόμια και βίον ανθόσπαρτον. Οι γκέι και οι λεσβίες παντρεύονται και πάνε στα δικαστήρια.

Κάποιοι λένε πως η κοινωνία δεν είναι έτοιμη...

Δημήτρης: - Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια

Θεμιστοκλής: - Αν κυρωθεί ο γάμος δικαστικά, θα δούμε διαδηλώσεις στο Σύνταγμα ή θα κάψει κανείς το Γκάζι; Ορισμένοι θα δυσαρεστηθούν, αλλά η ζωή θα συνεχιστεί.

Δημήτρης: - Ο ρόλος της πολιτικής δεν είναι να κρύβεται πίσω από την κοινωνία, αλλά να πρωτοπορεί και να δείχνει δρόμους.

Ποια κυβέρνηση ρώτησε την κοινωνία αν είναι έτοιμη για την αλλαγή στο Ασφαλιστικό; Για τα σκάνδαλα που μπαίνουν στα αρχεία; Αν εσύ θέλεις να παντρευτείς μια 82χρονη Φιλιππινέζα, η κοινωνία είναι έτοιμη;

Δεν θα τη ρωτήσεις όμως, επειδή είναι προσωπικό σου δικαίωμα. Εγώ γιατί να μην έχω δικαίωμα να παντρευτώ αυτόν που αγαπώ;

Είναι ομοφοβική η Ελλάδα;

Δημήτρης: - Είναι υποκριτική. Οσο κρύβεσαι, δεν έχεις προβλήματα. Δεν μπορώ, όμως, να μοιράζομαι τη ζωή μου με έναν άνθρωπο και να μην το ξέρουν τα αδέλφια μου, ο εργοδότης μου, η γειτόνισσά μου...

ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ

Εμπαιγμός το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης

Αν συμπεριληφθείτε στο Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, θα εγκαταλείψετε τον δικαστικό αγώνα;

Θεμιστοκλής: - Σε καμία περίπτωση. Το Σύμφωνο μπορεί να σου δίνει ελάχιστα όπως στην Πορτογαλία, ή σχεδόν τα πάντα όπως στη Βρετανία και να αλλάζει ανάλογα με τις διαθέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Ο γάμος είναι κάτι σταθερό.

Δημήτρης: - Παρ όλα αυτά θέλουμε ίση μεταχείριση σε αυτό το εξάμβλωμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση κατά παγκόσμια πρωτοτυπία...

Θεμιστοκλής: - Σε όλο τον κόσμο τα Σύμφωνα Συμβίωσης έχουν εφευρεθεί για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Δημήτρης: - Πρόκειται για φοβερό εμπαιγμό εκ μέρους της κυβέρνησης.

Κι αν χάσετε;

Θεμιστοκλής: - Και πάλι θα έχουμε βάλει τα θέματά μας στην ατζέντα.

Δημήτρης: - Είμαι κατηγορηματικός ότι θα κερδίσουμε. Η εξέλιξη του θεσμού του γάμου το αποδεικνύει. Το 1920 φόρτωναν τη νύφη στο γαϊδούρι και την παρέδιδαν στον καινούργιο ιδιοκτήτη της... Αν το 1970 μιλούσε κανείς για κατάργηση της προίκας, θα προκαλούσε γέλια... Στη σύγχρονη κοινωνία το κριτήριο του γάμου είναι η αγάπη, ο έρωτας, ο αλληλοσεβασμός.

Εσείς, λοιπόν, παντρευτήκατε από αγάπη;

Μαζί - Από καθαρά πολιτικό συμφέρον (γέλια). Και υπό αυτή την έννοια έχουμε κάνει έναν παραδοσιακό γάμο...

Εκδήλωση έξω από τη Βουλή

Δημόσια «εκδήλωση αλληλεγγύης» οργανώνουν η Ομοφυλοφιλική - Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας μαζί με πολλούς άλλους φορείς (πολιτικά κόμματα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) την ερχόμενη Δευτέρα έξω από τη Βουλή στις 18.00 «για το αναφαίρετο δικαίωμα όλων στον πολιτικό γάμο».

Πηγή: Έθνος 

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 173 guests και κανένα μέλος