Ειδήσεις

Τύπος: Ο HIV εμφανίστηκε δεκαετίες νωρίτερα από ό,τι γνωρίζαμε (Ελεύθερος Τύπος, 2/10/08)

Πότε εμφανίστηκε το AIDS;

(Ελεύθερος Τύπος, 2/10/08)

AΠΕ - ΜΠΕ

081002-hiv-120Ο ιός του AIDS κυκλοφορεί ανάμεσα στους ανθρώπους εδώ και 100 περίπου χρόνια, δηλαδή εμφανίσθηκε στην υπο-σαχάρεια Αφρική αρκετές δεκαετίες νωρίτερα από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό Nature και βασίζεται σε γενετικές αναλύσεις ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Η νέα εκτίμηση τοποθετεί την αρχή του AIDS μεταξύ των ετών 1884 - 1924, με πιθανότερο έτος το 1908, ενώ μέχρι σήμερα οι επιστήμονες εκτιμούσαν το 1930 ως έτος εμφάνισης του ιού. Το AIDS αναγνωρίσθηκε επίσημα από τους γιατρούς το 1981, συνεπώς ο κυκλοφορούσε στους ανθρώπους πάνω από 70 χρόνια, χωρίς να έχει ταυτοποιηθεί. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η νέα ημερομηνία συμπίπτει με την εποχή ανόδου των πόλεων της Αφρικής λόγω της αποικιακής εξάπλωσης από τα ευρωπαϊκά κράτη και εκτιμούν ότι η ταχεία αστική ανάπτυξη που ακολούθησε, βοήθησε την αρχική φάση εξάπλωσης του ιού, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε Ρόιτερ, Associated Press και BBC.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός ΗΙV προήλθε από έναν ιό χιμπαντζή, που μεταπήδησε σε ανθρώπους στο νοτιοανατολικό Καμερούν, όταν ορισμένοι ντόπιοι έσφαξαν μολυσμένους χιμπατζήδες για να τους φάνε. Αν και αρκετοί άνθρωποι πιθανώς μολύνθηκαν με αυτό τον τρόπο, ο ιός απέτυχε να σταθεροποιηθεί μέχρι που η μεγέθυνση των αποικιακών αφρικανικών πόλεων δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες γι' αυτόν μέσω του στενού συγχρωτισμού φτωχών ανθρώπων σε ανθυγιεινές συνθήκες και της προαγωγής της πορνείας.

Ως πιθανότερη πόλη για την αρχική εξάπλωση του ιού, θεωρείται πλέον η Κινσάσα (πρώην Λεοπολντβίλ) της Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαϊρ), όπου πιθανότατα εγκαταστάθηκαν μετανάστες-φορείς του ιού, οι οποίοι πριν ζούσαν σε απομακρυσμένες επαρχίες, όπου είχε πρωτοεμφανιστεί ο ιός. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, αν ο ιός δεν είχε μεταφερθεί στις πόλεις, μπορεί να μην είχε επιβιώσει μετά την αρχική μεταπήδησή του από τους χιμπατζήδες στους ανθρώπους.

Η νέα έρευνα χρησιμοποίησε γενετικό υλικό από τα δύο παλαιότερα δείγματα αίματος με τον ιό του AIDS (το ένα του 1959 και το άλλο του 1960 - και τα δύο από την Κινσάσα), καθώς και ακόμα 100 σύγχρονα δείγματα. Σύμφωνα με τον δρα Βορομπέι, μέχρι τη δεκαετία του ΄60, αρκετές χιλιάδες Αφρικανοί πρέπει να είχαν μολυνθεί με τον ιό, ώσπου το 1981 ο ανεπτυγμένος κόσμος αντιλήφθηκε το πρόβλημα του AIDS, το οποίο μέχρι σήμερα έχει μολύνει 33 εκατ. ανθρώπους και προκαλέσει το θάνατο 25 εκατ. περίπου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 267 guests και κανένα μέλος