Ειδήσεις

Τύπος: Πρεμιέρα στο Βερολίνο για τη Στρέλλα του Πάνου Χ. Κούτρα (artache.gr)

Η ταινία «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα κάνει την πρεμιέρα της στο 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που θα διεξαχθεί από 5 έως 15 Φεβρουαρίου 2009

090115-strella-120Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, Στρέλλα, μία αμιγώς ανεξάρτητη παραγωγή, συμμετέχει στο 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, στο τμήμα Πανόραμα. Η ταινία, παρότι απορρίφθηκε δύο φορές από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και από όλους τους Ελληνες χρηματοδότες, επιλέχθηκε για να συμμετάσχει επίσημα στο Πανόραμα της Berlinale, το τμήμα που παρουσιάζει νέες δουλειές γνωστών σκηνοθετών, αλλά και ανήσυχες προτάσεις απ' όλον τον πλανήτη, γεφυρώνοντας την απόσταση μεταξύ του καλλιτεχνικού οράματος και της εμπορικής δύναμης.

Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία ελληνική συμμετοχή στο Πανόραμα της Berlinale, δηλαδή τον Ομηρο του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, η προκλητική, αποκαλυπτική, μεγαλειώδης Στρέλλα θα προβληθεί ως ελληνική συμμετοχή δίπλα στη Σκόνη του Χρόνου του Θόδωρου Αγγελόπουλου που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Βερολίνου εκτός συναγωνισμού. Τις διεθνείς πωλήσεις της Στρέλλας έχει αναλάβει η γαλλική εταιρεία Films Distribution.

«Με λένε Στέλλα. Οι φίλοι με φωνάζουν Στρέλλα, γιατί λένε ότι είμαι λίγο τρελλή.»

Επιβίωσε από την «Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά», αντιστάθηκε στην «Αληθινή Ζωή» - δεκατρία χρόνια μετά την εγκατάστασή του στην Ελλάδα, ο Πάνος Χ. Κούτρας μοιάζει επιτέλους να... στρελλάθηκε! Χωρίς κρατική υποστήριξη, με συνεργάτη τη γαλλική Films Distribution, ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της νέας του ταινίας «Στρέλλα», μιας ερωτικής ιστορίας ανάμεσα σε μια τρανσέξουαλ πόρνη κι έναν άντρα που, βγαίνοντας από τη φυλακή, προσπαθεί να προσδιορίσει την ταυτότητά του. Μια ταινία βαθιά ρομαντική, κοινωνικά προκλητική, αισθητικά μαγευτική - γυρισμένη σε φιλμ Super 16mm - που αποδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο του Πάνου Χ. Κούτρα στα κινηματογραφικά πράγματα. Μια ταινία πολύπλοκη και απλή, σαν το καλοφυλαγμένο μυστικό στην εξέλιξη της πλοκής της, ή σαν τη δυσκολότερη αλήθεια που δέχεσαι με ευκολία όταν αγαπάς.

Σύνοψη

O Γιώργος αποφυλακίζεται μετά από 15 χρόνια εγκλεισμού για ένα φόνο που ομολόγησε ότι διέπραξε στο χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Είναι 48 ετών και αποφασισμένος να κάνει μία καινούρια αρχή στην Αθήνα, μία πόλη άγνωστη γι' αυτόν. Οι άμεσοι στόχοι του: να πουλήσει το πατρικό του σπίτι και να βρει το γιο του, Λεωνίδα, του οποίου τα ίχνη έχει χάσει από τη μέρα της καταδίκης του.

Το βράδυ της αποφυλάκισής του διανυκτερεύει σ' ένα φτηνό ξενοδοχείο στην Ομόνοια. Εκεί γνωρίζει τη Στρέλλα, μία όμορφη νεαρή πόρνη τρανσέξουαλ. Στη νέα του ζωή όλα επιτρέπονται κι έτσι αποφασίζει να περάσει το βράδυ μαζί της. Η ιδιόμορφη ομορφιά της, η λαχτάρα της για ζωή και το κυνικό της χιούμορ τον γοητεύουν. Λίγες μέρες μετά θα την ξανασυναντήσει και δε θα αργήσουν να μείνουν μαζί.

Ωστόσο οι λογαριασμοί του Γιώργου με το παρελθόν είναι ακόμα ανοιχτοί.

Μία άλλη «φυλακή» τον περιμένει. Μαζί με τη Στρέλλα θα πρέπει να βρουν τον δρόμο προς την έξοδο.

Συντελεστές

Σενάριο Πάνος Χ. Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης Παραγωγή, Σκηνοθεσία Πάνος Χ. Κούτρας Συμπαραγωγός Ελένη Κοσσυφίδου Φωτογραφία Ολυμπία Μυτιληναίου Μοντάζ Γιάννης Χαλκιαδάκης Μουσική Μιχάλης Δέλτα Σκηνικά Πηνελόπη Βαλτή Κοστούμια Βασίλης Μπαρμπαρίγος Ηχος Πάνος Τζελέκης
Παίζουν Γιάννης Κοκιασμένος, Μίνα Ορφανού, Μπέτυ Βακαλίδου, Μίνως Θεοχάρης, Αργύρης Καββίδας
Εγχρωμο, 35mm, Διάρκεια 111'

ΤΟ BLOG ΤΗΣ ΣΤΡΕΛΛΑΣ
strellamovie.wordpress.com
Η ΣΤΡΕΛΛΑ ΣΤΟ FACEBOOK
www.facebook.com/people/Strella-Movie/1514955672
Η ΣΤΡΕΛΛΑ ΣΤΟ MySPACE
www.myspace.com/strellathemovie

Ο ΠΑΝΟΣ Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ ΣΤΟ MySPACE
www.myspace.com/panoshkoutras

Πηγή: artache.gr

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 176 guests και κανένα μέλος