Η Γνώμη του 10%

Ένας χάρτης κατά της ομοφοβίας στην Ευρώπη

του Δημήτρη Αγγελίδη

090406-rainbow-stars-120Στις 31 Μαρτίου, η αντιπροσωπεία της ΕΕ για τα θεμελειώδη δικαιώματα (FRA - Fundamental Rights Agency), δημοσίευσε το δεύτερο τμήμα της έκθεσής της για την ομοφοβία και τις διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την ILGA-Europe, η έκθεση, το πρώτο μέρος της οποίας αναφέρεται στο νομικό καθεστώς και το δεύτερο στην κοινωνική κατάσταση των ΛΟΑΤ, είναι η περιεκτικότερη και λεπτομερέστερη μέχρι στιγμής έκθεση για τους ΛΟΑΤ στην ΕΕ. Aποτελεί μάλιστα έναν «άριστο οδικό χάρτη για τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις και οι προκαταλήψεις ... σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο».

Όπως δήλωσε ο Dirk de Meirleir, εκτελεστικός διευθυντής της ILGA-Europe: «Η έκθεση είναι ένα άριστο βοήθημα προς τα θεσμικά όργανα και τις εθνικές κυβερνήσεις προκειμένου να στείλουν την ομοφοβία και της τρανς-φοβία στην ιστορία.  Είναι στο χέρι τους - εκείνο που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση».

Για όσους λοιπόν ισχυρίζονται ότι δεν ξέρουν - δεν άκουσαν - δεν είδαν και βαυκαλίζονται ότι τα πράγματα πάνε καλά, η έκθεση έρχεται να ανοίξει τα μάτια μας ή να μας στερήσει τη δικαιολογία της άγνοιας, κωδικοποιώντας ένα πεδίο διεκδικήσεων:

Διαπιστώνει ελλιπή καταγραφή των ομοφοβικών και τρανσφοβικών εγκλημάτων και ακατάλληλη εκπαίδευση της αστυνομίας για την αναγνώριση και αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων.

Διαπιστώνει επίσης ομοφοβία και διακρίσεις στον χώρο έργασίας, που ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετρηθούν, λόγω, μεταξύ άλλων, της μη-ορατότητας των ΛΟΑΤ.

Ομοφοβία και τρανσ-φοβία διαπιστώνει και στα σχολεία, και μάλιστα καθημερινά, όταν πρόκειται για προφορική παρενόχληση και τρομοκρατία. Μάλιστα, παρόμοια με την αστυνομία, οι σχολικές αρχές σφυρίζουν αδιάφορα και «οι δάσκαλοι στερούνται επίγνωσης, κινήτρων, ικανοτήτων και εργαλείων αναγνώρισης και αντιμετώπισης τέτοιων προβληματων».

Άλλωστε, σημαντικός αριθμός ΛΟΑΤ αποκρύπτουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους από τους συγγενείς από το φόβο διακρίσεων μέσα στην οικογένεια. Μάλιστα, περίπου 1 στους 4 γκέι και λεσβίες έμειναν άστεγοι από τη στιγμή που το είπαν στους γονείς τους και πού; Στη Μεγάλη Βρετανία, τη χώρα την οποία τα στερεότυπα θέλουν ως μια από τις πιο ανοιχτές χώρες ως προς τους ΛΟΑΤ.

Τέλος, η έκθεση καταγράφει κυρίαρχη την ομοφοβία στον αθλητισμό τόσο μεταξύ των οπαδών όσο και μεταξύ των αθλητών, ενώ διαπιστώνει ότι οι ΛΟΑΤ πολίτες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στη διαδικασία αναζήτησης ασύλου.

Τα πράγματα είναι τρισχειρότερα ως προς την αντιμετώπιση των διαφυλικών σε όλα τα επίπεδα.

Ολόκληρη η παρουσίαση της έκθεσης από την FRA έχει ως εξής:


«Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα

European Union Agency for Fundamental Rights (FRA)

Έκθεση της FRA: Ομοφοβία και Διάκριση εξαιτίας του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου στα κράτη - μέλη της ΕΕ,

Μέρος ΙΙ: Η Κοινωνική Κατάσταση

 


 

Πληροφορίες για την Έκθεση: Τον Ιούνιο του 2007 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Αντιπροσωπεία για τα Θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα (FRA - Fundamental Rights Agency) να συντάξει μια συγκριτική έκθεση σχετικά με την ομοφοβία τις διακρίσεις εξαιτίας σεξουαλικού προσανατολισμού στα κράτη μέλη της ΕΕ για να βοηθήσει την επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαβουλεύσεις της σχετικά με την ανάγκη για μια Οδηγία που θα καλύπτει όλους τους τομείς και όλες τις μορφές διάκρισης. Σε απάντηση, η FRA υλοποίησε αυτό το πρόγραμμα που αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2008, περιέχει μια συγκριτική νομική ανάλυση της κατάστασης στα κράτη μέλη της ΕΕ [1]. Η παρούσα δημοσίευση αποτελεί το 2ο μέρος του έργου και είναι μία συγκριτική κοινωνική ανάλυση, βασισμένη σε στοιχεία που λήφθησαν από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 


 

"Γνωρίζατε ότι για το γεγονός και μόνο ότι κρατάτε το χέρι ή φιλάτε τον ίδιο τον σεξουαλικό σας σύντροφο στις 11:30 πμ σε ένα πάρκο μπορεί να εμπλακείτε σε καβγά, να προπηλακιστείτε, να πληρώσετε πρόστιμο ή να σας αποκαλέσουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί «κίναιδο, αδελφή, φρικιό» και άλλες λέξεις που ντρέπομαι να επαναλάβω;"[2]

Η διάκριση εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού απαγορεύεται από το άρθρο 13 της Σύμβασης της ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όμως, η παρούσα κοινωνική κατάσταση για τις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους και τους τρανς (ΛΟΑΤ) πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει δύσκολη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκθεση της FRΑ, οι ΛΟΑΤ πολίτες υφίστανται διάκριση, τρομοκρατία και παρενόχληση παντού στην ΕΕ. Αυτά τα φαινόμενα παίρνουν συχνά τη μορφή ταπεινωτικών δηλώσεων, προσφωνήσεων με διάφορα υποτιμητικά ονόματα και προσβολών ή χρήσεως υβριστικού λόγου, αλλά και προφορικών ή σωματικών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων και θανατηφόρων βιαιοπραγιών.

Εγκλημα μίσους και ρητορική μίσους: υπο-καταγεγραμμένα και υποτιμημένα

  • Το ομοφοβικό έγκλημα μίσους κυμαίνεται από την προφορική επιθετικότητα εως τις σωματικές βιαιοπραγίες.  Νέοι άνθρωποι υφίστανται επιθέσεις περισσότερο από άλλες ηλικιακές ομάδες (συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας στα σχολεία). Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν και αρκετές θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον τρανσέξουαλ.
  • Το γεγονός της ελλιπούς καταγραφής αποτελεί παράγοντα-κλειδί αναφορικά με τα ομοφοβικά και τρανς-φοβικά εγκλήματα, όπως παρόμοια συμβαίνει και σε άλλες μορφές εγκλημάτων μίσους. Σε πολλές περιπτώσεις, άλλες -εναλλακτικές - μορφές αναφοράς τέτοιων γεγονότων στην αστυνομία, όπως έντυπα ατομικής αναφοράς ή αναφορά μέσω ή με υποβοήθηση τρίτων είτε δεν διατίθενται είτε είναι υπανάπτυκτες. Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί στα περισσότερα Κράτη-Μέλη δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι προκειμένου να ταυτοποιήσουν και να αντιμετωπίσουν το έγκλημα μισους.
  • Σε 12 Κράτη -Μέλη της ΕΕ, το ποινικό δίκαιο περιέχει διατάξεις που καθιστούν ποινικό αδίκημα την παρακίνηση σε μίσος, βία ή διάκριση εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού.[3]

Η FRA προτείνει ότι προκειμένου τα Κράτη - Μέλη να αντιμετωπίσουν τόσο το έγκλημα μίσους όσο και το ρητορική μίσους θα πρέπει:

  • Να βελτιώσουν την διαδικασία αναφοράς και καταγραφής των συμβάντων
  • Να διασφαλίσουν το ότι τα όργανα εφαρμογής του νόμου ερευνούν το ομοφοβικό έγκλημα στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες μορφές εγκλήματος.

 

Καλή πρακτική  - Ανώνυμη αναφορά εγκλημάτων μίσους: Η Barnet Safer Communities Partnership (BSCP) σε συνεργασία με το δίκτυο ΛΟΑΤ αποτελούν ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών παραγόντων.  Ένας από τους στόχους τους είναι να εμψυχώσουν θύματα τα οποία θα προτιμούσαν να μην εμπλέξουν απευθείας την αστυνομία να αναφέρουν συμβάντα ομοφοβικού εγκλήματος σε αποκαλούμενα «τρίτα σημεία αναφοράς», όπως είναι το Barnet LGBT network group, το οποίο οργανώθηκε ειδικά για να αυξήσει την εμπιστοσύνη των ΛΟΑΤ πολιτών στο συμβούλιο και την αστυνομία.  Αυτή η ομάδα του δικτύου περιλαμβάνει εκπροσώπους της αστυνομίας, του Barnet Lesbian and Gay Group, της Υποστήριξης Θυμάτων, της υπηρεσίας νεολαίας και άλλων.

Στην Ολλανδία, ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα όπου εγκλήματα μίσους μπορούν να ανφερθούν ανώνυμα στο Διαδίκτυο προκειμένου να συλλεχθούν οι πληροφορίες - ακόμη και εαν τα θύματα δεν επιθυμούν να εμπλέξουν απευθείας την αστυνομία.  Παρομοίως, στη Δανία, η Δημαρχία της Κοπεγχάγης δημιούργησε μία ιστοσελίδα για την ανώνυμα αναφορά περιστατικών μίσους.  Στη Σλοβενία η ΜΚΟ των ΛΟΑΤ Legebitra ξεκίνησε το πρόγραμμα «Povej naprej!» (Ενεργοποιηθείτε!)  προκειμένου να διευκολύνει την αναφορά των εγκλημάτων μίσους και των περιστατικών διακρίσεων εναντίον των ΛΟΑΤ πολιτών με τη μέθοδο των ανώνυμων συνεντεύξεων των θυμάτων.

Απασχόληση: η υπάρχουσα νομοθεσία ισότητας πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά

  • Υπάρχουν στοιχεία από την έρευνα ότι οι ΛΟΑΤ υφίστανται ομοφοβία και διάκριση στον χώρο έργασίας με τη μορφή ευθείας διάκρισης, παρενόχλησης, τρομοκρατίας, γελοιοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Όμως, το γεγονός ότι οι ΛΟΑΤ δεν είναι «ορατοί» σε συνδυασμό με τον σχετικά μικρό αριθμό καταγεγραμμένων παραπόνων καθιστούν δύσκολη τη μέτρηση της πραγματικής έκτασης της ομοφοβίας, της τρανς-φοβίας και της διάκρισης που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες, ο φόβος διάκρισης, ο κίνδυνος απόλυσης και η διστακτικότητα των ΛΟΑΤ να αναγνωρίσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, την ταυτότητα φύλου τους ή την έκφραση φύλου τους σε μια δημόσια δίκη, μπορεί να εξηγεί το φαινόμενο.
  • Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αποτελεσματική νομοθεσία επαγγελματικής ισότητας δίδει δύναμη στους ΛΟΑΤ να παραπονούνται επίσημα σε περιπτώσεις διακρίσεων.

Η FRA προτείνει:

  • Οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να διευκολύνουν την ενεργό συμμετοχή των ΛΟΑΤ πολιτών  στις οργανώσεις τους και να ενθαρρύνουν εργοδότες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές ποικιλομορφίας και  ίσης μεταχείρισης στον χώρο εργασίας.

Καλή πρακτική - Χάρτα ποικιλομορφίας: Στη Γαλλία, η HALDE (High Authority for the Fight Against Discrimination and for Equality - Ανώτερη Αρχή για τη Μάχη Ενάντια Στη Διάκριση υπέρ της Ισότητας) ανέπτυξε μία Χάρτα Ποικιλομορφίας (la charte de la diversité), και τη διένειμε σε εκατοντάδες γαλλικές επιχειρήσεις προωθώντας τη συνειδητοποίηση και κινητοποιώντας κρίσιμους παράγοντες της αγοράς στο να αναθεωρήσουν τις πρακτικές τους στον τομέα αυτό.

Eκπαίδευση: Ανάγκη για προώθηση πολιτικών συνειδητοποίησης και αντιμετώπισης της τρομοκρατικής παρενόχλησης στα σχολεία

  • Περιστατικά τρομοκρατίας και παρενόχλησης ΛΟΑΤ ατόμων αναφέρονται σε σχολικές εγκαταστάσεις σε όλη την ΕΕ.  Η προφορική ομοφοβία και η τρανς-φοβία είναι καθημερινότητα.  Η τρομοκρατία και η παρενόχληση έχουν σημαντικές συνέπειες στην ΛΟΑΤ νεολαία, επηρεάζοντας την σχολική απόδοση και την γενικότερη ευημερία της. Είναι αποδεδειγμένο ότι τέτοιες εμπειρίες μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνικό αποκλεισμό, υποβάθμιση της υγείας και εγκατάλειψη του σχολείου.
  • Όμως, οι σχολικές αρχές σε όλη την ΕΕ δεν δίδουν την πρέπουσα προσοχή στην ομοφοβία και στην τρομοκρατία εναντίον των ΛΟΑΤ, και οι δάσκαλοι στερούνται επίγνωσης, κινήτρων, ικανοτήτων και εργαλείων αναγνώρισης και αντιμετώπισης τέτοιων προβληματών.

Η FRA προτείνει:

  • Οι σχολικές αρχές θα πρέπει να θέσουν σε ισχύ συγκεκριμένες πολιτικές ενάντια στην τρομοκρατική παρενόχληση, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι οι ομοφοβικές προσφωνήσεις, η τρομοκρατία και η παρενόχληση δεν θα γίνουν ανεκτές. Ταυτόχρονα, οι σχολικές αρχές θα πρέπει να παράσχουν πρόσβαση σε υποστηρικτικούς μηχανισμούς και πληροφόρηση των νέων ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤ.

Καλή πρακτική - Παιδικά βιβλία: η ΙLGA (International Lesbian and Gay Association) της Πορτογαλίας αναμείχθηκε στην έκδοση δύο παιδικών βιβλίων με σκοπό την προσέγγιση γονέων και παιδιών, εξηγώντας το αντικείμενο της σεξουαλικής ποικιλομορφίας και αποδομώντας στερεότυπα και προκαταλήψεις ενάντια στους ΛΟΑΤ και τις ΛΟΑΤ οικογένειες.

Στο Βέλγιο, η Φλαμανδική κυβέρνηση επιχορήγησε ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα της Περιφέρειας Flemish-Brabant το 2007, αναπτύσσοντας ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για την «ποικιλομορφία φύλων και τους transgender» για μαθητές από 14 μέχρι 18 ετών.

Συμπερίφορές έναντι των ΛΟΑΤ: ιδιαίτερα αρνητικές απέναντι στους transgender

  • Οι συμπεριφορές έναντι των ΛΟΑΤ πολιτών ποικίλουν σημαντικά μεταξύ των Κρατών - Μελών της ΕΕ. Για παράδειγμα, το 2008, η Έρευνα Διακρίσεων από το Ευροβαρόμετρο2, χρησιμοποιώντας μία «κλίμακα άνεσης» δέκα βαθμών βρήκε τους Σουηδούς (9.5), τους Δανούς και τους Ολλανδούς (9.3) ερωτηθέντες ως τους πιο «άνετους» με την ιδέα του να έχουν έναν ομοφυλόφιλο γείτονα, αλλά πολύ μικρότερο επίπεδο «άνεσης» καταγράφηκε στη Βουλγαρία (5.3), τη Λετονία (5.5) και τη Λιθουανία (6.1). Τα πιο θετικά αποτελέσματα, συγκριτικά, εμφανίζονται όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτώνται εαν θα ήθελαν έναν ομοφυλόφιλο ως γείτονα.  Τα πιο αρνητικά αποτελέσματα ήρθαν στην επιφάνεια όταν ερωτήθηκαν εαν θα πρέπει να επιτραπεί στους ομοφυλόφιλους να υιοθετούν παιδιά.[4]
  • Σε χώρες με ισχυρή νομοθεσία προστασίας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος νόμιμης συμβίωσης, οι γενικές συμπεριφορές έναντι των ΛΟΑΤ πολιτών τείνουν να είναι θετικότερες.  14 Κράτη - Μέλη[5] δεν αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα συμβίωσης στους ΛΟΑΤ, ενώ 3 Κράτη - Μέλη[6] έχουν απονείμει στα ομόφυλα ζευγάρια πλήρη δικαιώματα γάμου.  Η έλλειψη δικαιωμάτων συμβίωσης σημαίνει ότι τα ομόφυλα ζεύγη στερούνται πρόσβασης σε μια σειρά από δικαιώματα και ευεργετήματα τα οποία απολαμβάνουν τα ετερόφυλα ζεύγη.
  • Οι αρνητικές συμπεριφορές απέναντι στους transgender είναι σημαντικά εντονότερες από τις αρνητικές συμπεριφορές έναντι των λεσβιών, των ομοφυλοφίλων ανδρών και των αμφισεξουαλικών.
  • Έρευνα σε 11 Κράτη - Μέλη καταδεικνύει ότι σημαντικός αριθμός ΛΟΑΤ πολιτών αποκρύπτουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους από τους συγγενείς τους προκειμένου να αποφύγουν το να υποστούν διακρίσεις εντός της οικογένειάς τους.  Μία μελέτη στη Μεγάλη Βρετανία κατέδειξε ότι 29% από τις ερωτηθείσες λεσβίες και 25% από τους ερωτηθέντες ομοφυλόφιλους άνδρες έμειναν άστεγοι αφότου «αποκαλύφθηκαν» στους γονείς τους.

Η FRA προτείνει στα Κράτη - Μέλη:

  • Να επεκτείνουν τις αρμοδιότητες των υπαρχόντων Αρχών Ισότητας προκειμένου να συμπεριλάβουν τη διάκριση εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού και να διοχετεύσουν επαρκείς πόσους προκειμένου να καταστεί εφικτή η παροχή τόσο νομικής όσο και ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης στα θύματα των διακρίσεων
  • Να αναπτύξουν ή να ενδυναμώσουν τις υπάρχουσες καμπάνιες συνειδητοποίησης σχετικά με τα ζητήματα των ΛΟΑΤ
  • Να διενεργήσουν «επιθεωρήσεις ποικιλομορφίας» και να αναπτύξουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ποικιλομορφίας για όλες τις μορφές διάκρισης σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, δίδοντας ένα παράδειγμα «καλής πρακτικής» στους υπόλοπους εργοδότες.

Καλή πρακτική - Καμπάνια συνειδητοποίησης: Στην Πολωνία οργανώθηκε ήδη το 2003 από την «Καμπάνια ενάντια στην Ομοφοβία» η πρώτη καμπάνια συνειδητοποίησης που προώθησε την αποδοχή των gay και λεσβιών με τίτλο "Ασ' τους να μας δουν". Τριάντα φωτογραφίες gay και λεσβιακών ζευγαριών πιασμένων χέρι-χέρι εκτέθηκαν σε γκαλερί και αφίσες στις μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας.  Η καμπάνια πυροδότησε θερμή δημόσια συζήτηση στα ΜΜΕ σχετικά με τα ζητήματα των ΛΟΑΤ.

Ελευθερία Συνάθροισης: από την απαγόρευση στην ενεργό υποστήριξη - κράτη της ΕΕ αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικά τις διαδηλώσεις των ΛΟΑΤ

  • Η άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελεύθερης συνάθροισης παρεμποδίστηκε σε μια σειρά από Κράτη - Μέλη είτε από δημόσιες αρχές είτε από επιθέσης «αντι-διαδηλωτών».  Απαγορεύσεις ή διοικητικά εμπόδια δημιούργησαν προβλήματα στην οργάνωση νόμιμων, ειρηνικών διαδηλώσεων των ΛΟΑΤ στη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, παρόλο που, με εξαίρεση τη Λιθουανία, οι ΜΚΟ των ΛΟΑΤ μπόρεσαν εντέλει να διοργανώσουν τις εκδηλώσεις αυτές.
  • Επιπλέον, στις ανωτέρω χώρες καθώς και σε άλλα έξι Κράτη - Μέλη (Βουλγαρία, Τσεχία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ιταλία και Μάλτα) αιτήματα για αναβάθμιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ έλαβαν αρνητικές απαντήσεις από μερικούς πολιτικούς και εκπροσώπους θρησκευτικών ιδρυμάτων και ομάδων.

Η FRA προτείνει:

  • Τα Κράτη - Μέλη, και ιδιαίτερα οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, θα πρέπει να διευκολύνουν τις οργανώσεις των ΛΟΑΤ στις προσπάθειές τους να οργανώσουν σημαντικά γεγονότα, όπως η Παρέλαση Υπερηφάνειας (Pride) [7], τα οποία ευνοούν την μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του κοινού για τα ζητήματα των ΛΟΑΤ και ενδυναμώνουν τους ΛΟΑΤ.

Καλή πρακτική - Συμμετοχή σε Παρέλαση Υπερηφάνειας: Σε αρκετά Κράτη - Μέλη, οι ΛΟΑΤ οργανώσεις γιόρτασαν τις εκδηλώσεις περηφάνειας με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων και - σε μερικές περιπτώσεις - εκκλησιαστικών οργανώσεων.  Για παράδειγμα, στην Ολλανδία η παρέλαση περηφάνειας «Canal Pride» το 2008 έγινε με τη συμμετοχή τριών υπουργών της κυβέρνησης και του δημάρχου του Άμστερνταμ.  Παρόμοια γεγονότα αναφέρθηκαν στην Αυστρία, τη Σουηδία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Άλλα ζητήματα

Η Έκθεση ερευνά επίσης τους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της θρησκείας, όπου οι αντιδράσεις έναντι των ΛΟΑΤ διαφέρουν σημαντικά. Την ίδια στιγμή, η Έκθεση επισημαίνει το γεγονός ότι η ομοφοβία είναι κυρίαρχη στον αθλητισμό τόσο στην κουλτούρα των οπαδών όσο και μεταξύ των αθλητών, και [χρησιμοποιειται] επίσης για να χλευασθούν οι αντίπαλοι ή οι διαιτητές.  Οι ΛΟΑΤ πολίτες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στη διαδικασία αναζήτησης ασύλου. Η διάκριση εναντίον των transgender αναφέρεται επίσης συστηματικά σε όλους τους τομείς που ερευνήθηκαν στα πλαίσια της παρούσας Έκθεσης.

Μια πιο θετική ένδειξη συνιστά το γεγονός ότι, παρόλο που οι ΛΟΑΤ πολίτες δεν είναι όσο θα έπρεπε «ορατοί» από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε όλη την ΕΕ, υπάρχουν στοιχεία ότι η κατάσταση αλλάζει και ήδη μελέτες επισημαίνουν αύξηση στις αναφορές των Μέσων σε όλη την ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν μια πιο ενημερωμένη οπτική για τους ΛΟΑΤ πολίτες και τα ζητήματα που τους αφορούν. Η παρούσα Έκθεση της FRA ενθαρρύνει τα Μέσα να συνεχίσουν την κάλυψη του θέματος, συμπεριλαμβάνοντας στους κώδικες λειτουργίας τους αναφορές στα ζητήματα των ΛΟΑΤ, και προσφέροντας στους δημοσιογράφους τους επίσημη και ανεπίσημη εκπαίδευση για την ποικιλομορφία, προωθώντας έτσι την συνειδητοποίηση για τα ζητήματα των ΛΟΑΤ/

Το πλήρες κείμενο της Έκθεσης είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: http://fra.europa.eu».


 

[1] http://www.fra.europa.eu/fraWebsite/products/publications_reports/pub_cr_homophobia_0608_en.htm

[2]  Άνδρας, 17, Ρουμανία; σε: UK Gay News (2006) Discrimination: Gays Fined for Cuddling in a Park While Straight Couple Ignored for Having Sex, διαθέσιμο στη διεύθυνση http://ukgaynews.org.uk/Archive/2006july/2901.html (07.08.2008)

[3] Bέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία και μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

[4] Συμπεριφορές έναντι του να έχει κανείς έναν ομοφυλόφιλο γείτονα: Euροβαρόμετρο 296 (2008), κεφάλαιο 9, διαθέσιμο στη διέυθυνση http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_296_en.pdf (24.01.2009);

Συμπεριφορές έναντι του να επιτραπούν οι γάμοι ομοφυλοφίλων σε όλη την Ευρώπη, και συμπεριφορές έναντι του να επιτραπεί σε ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά: Euροβαρόμετρο 66 (2006), σελ. 43 and 45, διαθέσιμο στη διέυθυνση http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb66/eb66_en.pdf (16.12.2008);

[5] Aυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία

[6] Βέλγιο, Ολλανδία και Ισπανία

[7] Η Παρέλαση Υπερηφάνειας (Gay Pride) είναι μία παράδοση που χρονολογείται από τον Ιούνιο του 1969, όταν ΛΟΑΤ πολίτες στην Νέα Υόρκη διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους για αρκετές ημέρες ενάντια στην επίμονη παρενόχληση της αστυνομίας σε ΛΟΑΤ άτομα και μέρη συνάντησης.


  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 118 guests και κανένα μέλος