HIV mon amour!

Υγεία

Υπάρχει τίποτα χειρότερο απ' τον HIV; Ναι, το να μην ξέρεις αν ο άλλος έχει ή δεν έχει.

του Κύρου Κόκκα

 

ygeia-01Γνωρίσατε ένα παιδί που σας κάνει κλικ. Στο πάρκο, στην παραλία, σε φίλους. Τα αισθήματα είναι αμοιβαία, βρίσκεστε μια δύο φορές, η ατμόσφαιρα είναι σούπερ και καταλήγετε στο κρεβάτι. Περνάτε υπέροχα, τόσο την πρώτη φορά όσο και τις επόμενες. Ταιριάζετε τέλεια!

Και ξαφνικά, μετά από μερικές μέρες ή βδομάδες, σκάει η βόμβα. Μόλις έχετε κάνει έρωτα, χαλαρώνετε αγκαλιά και την ώρα που εσείς σκέφτεστε ο τύπος παραείναι τέλειος για να 'ναι αληθινός, γυρνάει και σας λέει με σοβαρό ύφος: «Πρέπει να σου πω κάτι».

H αλλαγή στην ατμόσφαιρα σας ανησυχεί. Το μυαλό σας πάει στο χειρότερο: Ωχ, θα 'χει δεσμό! Του αρέσει να τον κατουράνε! Βρωμάνε οι μασχάλες μου!

«Είμαι οροθετικός. Θα μπορούσα να μη σ' το 'λεγα, αλλά τώρα που σε γνωρίζω και θέλω να γνωριστούμε καλύτερα, θεωρώ ότι πρέπει να το ξέρεις». Και μετά μούγκα.

Παρόμοια μούγκα κι από σας. Στο μυαλό σας επικρατεί πανδαιμόνιο σκέψεων. «Γαμώτο, οροθετικός! Δηλαδή θα κολλήσω κι εγώ; Που ήδη κόλλησα, δεν υπάρχει περίπτωση! Μα πώς γίνεται να είναι οροθετικός; Οι οροθετικοί είναι όλοι τσούλες που σκυλοπηδιούνται μέρα νύχτα στα πάρκα και τις σάουνες. Αυτός είναι κανονικός άνθρωπος, μετρημένος σοβαρός. Κι αν είναι αυτός οροθετικός, με πόσους οροθετικούς έχω πάει μέχρι τώρα χωρίς να το ξέρω; Και γιατί μου το είπε και με τάραξε; Τι θα κάνω; Τι να του πω;»

«Δηλαδή;» λέτε βλακωδώς για να κερδίσετε χρόνο, ενώ ταυτόχρονα φοράτε τα ρούχα σας και βάζετε στο κινητό αφύπνιση για να πάτε αύριο αξημέρωτα για τεστ.

Φρένο! Πριν γίνετε ρεζίλι κι αρχίσετε τη δραματική υπερπαραγωγή, σας έχουμε νέα. Τζάμπα ανησυχείτε.

Ένας οροθετικός σεξουαλικός σύντροφος που παίρνει αγωγή κατά του HIV δεν βάζει σε κίνδυνο την υγεία σας, αρκεί ν' ακολουθήσετε δυο βασικές οδηγίες.

  1. Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό σε κάθε πρωκτική επαφή! Είτε τον πηδάτε είτε σας πηδάει. Το να τον πηδάτε εσείς είναι λιγότερο επικίνδυνο από το να σας πηδάει αυτός.
  2. Βάζετε πάντα λιπαντικό στο πρωκτικό σεξ! Το σάλιο δεν φτουράει. Προφυλακτικό χωρίς λιπαντικό είναι μισή προφύλαξη, γιατί σπάει πολύ πιο εύκολα.

Κι οι πίπες;

Κάνετε πίπες άφοβα, αλλά αποφεύγετε να σας χύνει στο στόμα. Οι πίπες χωρίς προφυλακτικό δεν είναι επικίνδυνες, αρκεί να μη χύνει στο στόμα σας (αλλά και να χύσει, ο κίνδυνος είναι μικρός). Το να σας παίρνει ένας οροθετικός πίπα είναι απολύτως ασφαλές, που να του φύγουν τα σαγόνια απ' το τσιμπούκι.

Γιατί να μπλέξω;

ygeia-02Πριν φρικάρετε με τον οροθετικό γκόμενό σας αναλογιστείτε το ότι ένας οροθετικός που το γνωρίζει και παίρνει θεραπεία είναι ακίνδυνος για την υγεία σας, ενώ ένας «υγιής» που θεωρεί τον εαυτό του υγιή (και μαζί με αυτόν κι εσείς) μόνο και μόνο επειδή δεν γνωρίζει ότι είναι οροθετικός, είναι πολύ πιο επικίνδυνος, γιατί δεν προσέχετε εξίσου όσο με κάποιον που είναι οροθετικός.

Ο οροθετικός σε πετυχημένη θεραπεία έχει μη ανιχνεύσιμα επίπεδα ιού στον οργανισμό του, ο δεύτερος μπορεί να έχει δισεκατομμύρια ιούς στο αίμα και το σπέρμα του και είναι εν δυνάμει μια ωρολογιακή βόμβα, που αν κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις μπορεί να μολύνει έναν μεγάλο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων.

Η ερώτηση κλειδί: Τι ιικό φορτίο έχεις;

Ένα πράγμα πρέπει να ξέρετε αν έχετε γκόμενο με HIV. Πόσο είναι το ιικό φορτίο του. Ιικό φορτίο σημαίνει πόσος ιός κυκλοφορεί στο αίμα του. Από αυτό εξαρτάται πόσο μολυσματικός είναι. Υψηλό ιικό φορτίο σημαίνει ότι είναι πολύ μολυσματικός. Εσείς θέλετε να έχει αρνητικό ιικό φορτίο. Αρνητικό ιικό φορτίο σημαίνει ότι τα φάρμακα κρατούν τον ιό σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στο σώμα του και ο ιός δεν μεταδίδεται με κανέναν άλλο τρόπο παρά μόνο με το αίμα και το σπέρμα (αλλά και τότε πιο δύσκολα).

Αν τον ρωτήσετε και δεν ξέρει να σας απαντήσει, δείξτε του αμέσως την πόρτα. Δυστυχώς πέσατε σε περίπτωση ανθρώπου που δεν παίρνει την υγεία του καθόλου στα σοβαρά.

Πώς μεταδίδεται ο HIV

  • Ο HIV δεν μεταδίδεται με τα φιλιά. Δεν πα' να φιλιέστε με γλώσσες και αμυγδαλές, μέχρι να πρηστούν τα χείλια σας. Δεν θα κολλήσετε.
  • Ο HIV δεν μεταδίδεται με αντικείμενα που μοιράζεστε σε καθημερινή βάση. Ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, κούπες, τουαλέτα, πόμολα, σεντόνια, ρούχα, κομπιούτερ δεν μεταδίδουν τον ιό. Δεν μεταδίδεται ούτε με το σάλιο, ούτε με τα ούρα και τα κόπρανα, ούτε με τον ιδρώτα, ούτε με κουνούπια, μύγες, μέλισσες, σφήκες και λοιπά έντομα.
  • Ο HIV δεν μεταδίδεται αν πέσει σπέρμα πάνω στο δέρμα σας, εκτός αν έχετε ανοιχτή πληγή.
  • Ο HIV μεταδίδεται σχεδόν πάντα από το πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Το λάτεξ (η ουσία από την οποία φτιάχνεται το προφυλακτικό) είναι ένας εξαιρετικά ασφαλής φραγμός για τον ιό που ενδέχεται να βρίσκεται στο σπέρμα. Οπότε αν παίρνετε αυτή την απλή προφύλαξη είστε εντελώς καλυμμένοι. Και για να ελαττώσετε ακόμη περισσότερο τον ελάχιστο κίνδυνο να σπάσει ένα προφυλακτικό, προσέξτε να είναι καινούργιο, να είναι φυλαγμένο μακριά από θερμότητα (π.χ. καλοριφέρ, κλειστό αυτοκίνητο), να μην είναι ταλαιπωρημένο (π.χ. φύλαξη στην κωλότσεπη) και να μην το σκίσετε με τα δόντια. Επί πλέον χρησιμοποιείστε πάντα υδατοδιαλυτό λιπαντικό (τύπου ΚΥ Jelly ή το ζελέ της Durex) και ποτέ βαζελίνη, λάδι, κρέμα ή βούτυρο. Επίσης καλό είναι η διείσδυση να γίνεται ήπια και όχι απότομα για να μην ταλαιπωρηθεί το προφυλακτικό (και ο δέκτης).

Άλλοι μπελάδες

Αν το προφυλακτικό σάς φαίνεται μεγάλος μπελάς που σας ξενερώνει, θυμηθείτε ότι εκτός από τον HIV σας προστατεύει από όλα τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (βλεννόρροια, σύφιλη, κονδυλώματα, ηπατίτιδες, έρπητας), οπότε ασχέτως του αν είναι ή δεν είναι οροθετικός ο σύντροφός σας, η χρήση του είναι απαραίτητη για να μείνετε υγιής ή για να μην του μεταδώσετε κάτι εν αγνοία σας.

Happy end?

Αν ακούσετε την ειλικρινή δήλωση «είμαι οροθετικός» από τον φίλο σας μπορείτε να ξεφυσήσετε ανακουφισμένος. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα. Θα μπορούσε να είναι Ολυμπιακός, Αιγόκερως ή υποψήφιος βουλευτής του ΛΑΟΣ.

Διαβάστε επίσης

Ο ιός της Αγάπης: Όταν ο ένας σύντροφος έχει HIV

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 160 guests και κανένα μέλος