Περήφανες φωνές από το Πράιντ Θεσσαλονίκης
ρεπορτάζ
Αν πριν από τρία χρόνια μας έλεγαν ότι θα γίνει Gay Pride στη Θεσσαλονίκη, θα τους θεωρούσαμε εκτός πραγματικότητας. Να που η πραγματικότητα άλλαξε. Την αλλάξαμε.
του Στρατή Γατελούζου, εθελοντή της Homophonia
Η απρόσμενα μεγάλη επιτυχία του πρώτου Pride της Θεσσαλονίκης και κυρίως η μαζική πορεία των 3000 διαδηλωτών ενέπνευσε πέντε ανθρώπους της HOMOphonia να μας γράψουν τις εντυπώσεις τους.
Η HOMOphonia (συλλογικότητα για το Pride της Θεσσαλονίκης) είναι μια ομάδα ΛΟΑΤ και ετεροφυλόφιλων ανδρών και γυναικών, που στόχος της δεν είναι μόνο η διοργάνωση του Pride, αλλά και η συμμετοχή και σύνδεση με τα υπόλοιπα κινήματα της πόλης (αντιρατσιστικό, γυναικείο, εργατικό κίνημα, και φυσικά το κίνημα για τα δικαιώματα των οροθετικών, στο οποίο έδωσε μεγάλη σημασία η HOMOphonia, παρεμβαίνοντας σε κοινούς αγώνες με τη Θετική Φωνή).
Από την πρώτη στιγμή η συνέλευση της HOMOphonia είχε ως όραμα της να οργανώσει ένα Gay Pride που να συνδυάζει τόσο τη διασκέδαση και τον πολιτισμό όσο και (κυρίως) τη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων για όλους και όλες. Και πράγματι το πέτυχε! Το πρώτο Thessaloniki Pride ήταν μια γιορτή για την ανθρώπινη χειραφέτηση, με συμμετοχή 3000 διαδηλωτών.
Για τη HOMOphonia, η απελευθέρωση των ΛΟΑΤ ανθρώπων αποτελεί υπόθεση όλης της κοινωνίας και εντάσσεται ακριβώς σε αυτόν το συνολικότερο στόχο της ανθρώπινης χειραφέτησης. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, σημαντικός αριθμός ετεροφυλόφιλων συμμετείχε στη HOMOphonia, εκ των οποίων δύο (η Αμαλία Μ και η Κική Σ) ήταν απ' τις βασικές διοργανώτριες. Το κάλεσμα της HOMOphonia παραμένει ανοιχτό τόσο σε ΛΟΑΤ ανθρώπους όσο και σε ετεροφυλόφιλους, για να συνδιοργανώσουμε όλοι μαζί KAI το επόμενο φεστιβάλ Thessaloniki Pride 2013!
Όσοι και όσες θέλετε να δηλώσετε συμμετοχή, για να είστε εθελοντές στο Thessaloniki Pride 2013, μπορείτε να στείλετε e-mail στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Εναλλακτικά, θα μας βρείτε και στη σελίδα μας στο facebook.
Ακολουθούν πέντε σύντομες μαρτυρίες ανθρώπων της HOMOphonia, με τις εντυπώσεις τους από το πρώτο Thessaloniki Pride. Μπορείτε να διαβάσετε και τη δική μου μαρτυρία από το πρώτο Pride της Θεσσαλονίκης.
{youtube}V74REsIndTg{/youtube}
Video από την Gay Pride πορεία στους δρόμους της πόλης.
Είμαι ο Νίκος, 20 ετών και ζω στη Θεσσαλονίκη. Μαθαίνοντας για το πρώτο lgbtqi Pride θέλησα να πάρω μέρος και έτσι το έψαξα και βρήκα την άκρη. Μπαίνοντας στην συλλογικότητα της Ηomophonia για το Pride έμαθα τι πάει να πει φιλία, εμπιστοσύνη και εκτίμηση.
Δουλέψαμε όλοι σκληρά για να διοργανωθεί το πρώτο Pride, αλλά μόλις ξεκίνησε η ημέρα ήταν όλα πίσω... Και κούραση και άγχος, και όλα πίσω... Θυμάμαι ότι ξύπνησα, πήγα και παρέλαβα έναν εθελοντή από Αθήνα που θα 'μενε σε μένα και μετά από τις 7:00 το πρωί ακούγαμε μουσική και χορεύαμε. Όταν ήρθε η ώρα να φύγουμε να πάμε εκεί, στο μέρος που γινόταν το Pride, δεν ξέρω γιατί αλλά ένιωθα ελεύθερος. Σήμερα ήταν η μέρα μου. Θυμάμαι έλεγα: «κάνεις δε θα μας το χαλάσει, σήμερα γιορτάζουμε την ελευθερία μας». Και έτσι έγινε: 3000 κόσμος ξεχυθήκαμε στους δρόμους για το πρώτο Pride της Θεσσαλονίκης.
Θυμάμαι πολλές φορές δάκρυσα για εκείνη τη μέρα... Τιμή μου που ανήκω στους διοργανωτές... Τιμή μου που παλεύω για τα δικαιώματα μας... Τιμή μου που ήμουν εκεί και το παρουσίαζα... Τιμή μου που υπήρξα εκεί!
Ας μην ξεχνάμε... Είμαι αυτό που είμαι και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι... Ίδια αισθήματα, προβλήματα, δικαιώματα Pride 2012!
Νικόλας Mαρτσελίνο Prince, μέλος της HOMOphonia
Η παρέμβαση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου ενάντια στη διοργάνωση του πρώτου Gay Pride της πόλης μας ήρθε να προστεθεί στις συχνές απειλές τον τελευταίο καιρό της Χρυσής Αυγής προς τους ομοφυλόφιλους και να δημιουργήσει την ανάγκη για μαζική απάντηση. Πάνω από 3000 κόσμος περπατήσαμε στους δρόμους της πόλης, με τη συμμετοχή πολιτικών και κινηματικών οργανώσεων της αριστεράς, φωνάζοντας για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και δηλώνοντας την ενότητά μας και την αλληλεγγύη μας.
Η πρωτοφανής μαζικότητα ήταν δείγμα της απελευθέρωσης που νιώθουν τον τελευταίο καιρό οι άνθρωποι που πλήττονται από την κρίση και την άνοδο του ρατσισμού, είτε κατεβαίνοντας στους δρόμους, είτε δίνοντας το μεγάλο εκλογικό αποτέλεσμα του 27% στο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως το πιο σημαντικό για μένα ήταν και οι (συνήθως φτωχοί) περιπατητές της παραλίας της πόλης, που με περισσή συμπάθεια έβλεπαν τη διαδήλωσή μας.
Να 'μαστε όλοι καλά για το επόμενο μαζικό, διεκδικητικό, απελευθερωτικό Gay Pride το 2013!
Γιάννα Γαϊτάνη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Ά Θεσσαλονίκης
«ΙΔΙΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, ΙΔΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ». Αυτό το σύνθημα της Homophonia μας ένωσε όλους, στρέιτ και lgbtq, σ' ένα ξέφρενο πανηγύρι αγάπης και χαράς στο 1ο Pride στη Θεσσαλονίκη, αναζωπυρώνοντας τη φωτιά του Stonewall. Ένα πολύχρωμο ποτάμι υπό τους ήχους των κρουστών των Paranaue, συμπαρέσυρε τον άπειρο κόσμο να χαμογελάσει, να γιορτάσει, να χορέψει, να αγαπήσει, να αγαπηθεί...
Ήταν τέτοια η δυναμική και ο παλμός της πορείας που κανείς δεν έμεινε ασυγκίνητος, παρόλο το μαύρο πέπλο του μνημονίου και των μέτρων λιτότητας που έχει στοιχειώσει τις ζωές του καθενός μας. Ακόμη και οι κακεντρεχείς, έχω την αίσθηση, για μια στιγμή έγιναν πιο ανθρώπινοι.
Προσωπικά, έλαβα το πιο όμορφο δώρο γενεθλίων στα 38 μου χρόνια και δηλώνω βαθιά συγκινημένη και περήφανη που έβαλα με τον τρόπο μου ένα λιθαράκι για να διοργανωθεί αυτό το μεγαλειώδες γεγονός στην κατά τα άλλα συντηρητική Θεσσαλονίκη. Στις 23 Ιούνη αυτή η πόλη βγήκε από τη ναφθαλίνη και έδειξε ότι θέλει ανθρώπους ΙΣΟΥΣ και όχι ΙΔΙΟΥΣ...
Αμαλία Μανωλοπούλου
Το 1995 μια μικρή ομάδα ατόμων δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη τη «Σύμπραξη κατά της Ομοφυλοφοβίας», όπου μέσα σε όλες τις άλλες δραστηριότητες ήταν και το «όνειρό» μας να οργανωθεί ένα Gay Pride, πράγμα πολύ δύσκολο για εκείνες τις εποχές. Τα χρόνια πέρασαν, οι εποχές άλλαξαν και τη σκυτάλη ανέλαβαν καινούργια πρόσωπα, νέο αίμα, νέες καταστάσεις και συνθήκες, που μαζί με την παλιά φουρνιά κατάφεραν να πραγματοποιήσουν αυτό το όνειρο. Και ναι, είμαι και εγώ ένας από τους 3.000 ευτυχισμένους ανθρώπους που έζησε αυτό το γεγονός, δίνοντας το δικό μου παρών στο πρώτο Gay Pride της Θεσσαλονίκης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη HomoPhonia που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτή την ιστορική πορεία και γιορτή.
Αίολος - Βαγγέλης Διαμαντής
Συμμετέχοντας από την αρχή στις διεργασίες για να γίνει πραγματικότητα το πρώτο Pride - φεστιβάλ υπερηφάνειας της Θεσσαλονίκης και έχοντας και μια μακρά πορεία στο ΛΟΑΤ κίνημα από τη δεκαετία του '90, αισθάνομαι όχι απλώς υπερήφανος, αλλά δικαιωμένος και βαθύτατα συγκινημένος, που με τις συναγωνίστριες και τους συναγωνιστές μου καταφέραμε να κάνουμε ένα πολιτικοποιημένο και διεκδικητικό Pride φεστιβάλ, που παρόλα αυτά δεν απέπεμψε την αίσθηση της χαράς και της γιορτής που κατά τη γνώμη μου είναι θεμελιώδες να συνοδεύει τον αγώνα για τα δικαιώματά μας.
Οι εντυπώσεις που αποκόμισα είναι ότι ενωμένοι και με το ευρύτερο κίνημα (οργανώσεις αντιρατσιστών, μεταναστών, γυναικών, αντιεξουσιαστές κι αριστερούς) μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να αντισταθούμε στη λαίλαπα του ρατσισμού, της ομοφοβίας και των ακραία αντεργατικών μνημονίων που σαρώνει τις ζωές μας και να ορθωθούμε απέναντί τους και να νικήσουμε!.
Ανοίξαμε μια νέα σελίδα στο ΛΟΑΤ κίνημα στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα και γιατί όχι και διεθνώς και θέσαμε τις βάσεις για πολλά ακόμα Pride φεστιβάλ.
Δημήτρης Κατσαρός, μέλος της HOMOphonia