Η Γνώμη του 10%

Όταν η Δημοκρατία βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματά σου

To Yπουργείο Δικαιοσύνης προειδοποιεί: Η Δημοκρατία μπορεί να βλάψει σοβαρά τα δικαιώματά σας!

του gay super hero*

gay-pride-protest-120Την εβδομάδα που μας πέρασε τα δικαιώματα των τετράποδων (και των φτερωτών) φίλων μας είχαν την τιμητική τους! Στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών το 63% των ψηφοφόρων αποφάσισε με δημοψήφισμα ότι από εδώ και στο εξής τα ζώα των αγροκτημάτων απαγορεύεται να συνωστίζονται και να περιορίζονται σε μικρά κλουβιά και στενάχωρες στάνες. Λίγες μέρες νωρίτερα, στη Βουλή των Ελλήνων, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Αλυσσανδράκης, προφανώς επηρεασμένος, είχε δηλώσει ότι είναι πλέον μόδα να μιλάμε για τα δικαιώματα των ζώων, όπως ακριβώς είναι μόδα να μιλάμε για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Κατά την άποψή του, όλα αυτά τα θυμούνται οι Αμερικάνοι όποτε θέλουν να δικαιολογήσουν τις επεμβάσεις τους στα Βαλκάνια.

Μόλις προχτές ένας συνάδελφός του από τον ΛΑΟΣ προχώρησε ακόμα περισσότερο, ζητώντας όχι μόνο να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των ζώων, αλλά και των συνανθρώπων μας που τρέφουν τρυφερά συναισθήματα απέναντί τους. Ο κ. Πολατίδης δήλωσε ότι αν το φύλο δεν παίζει κανένα ρόλο σε μία οικογενειακή σχέση, τότε με την ίδια λογική θα πρέπει να θεωρούνται οικογένεια και τρεις άντρες με μία κατσίκα. Σε μια συγκινητική του αποστροφή υπέρ των δικαιωμάτων ανθρώπων και τετράποδων κατέληξε: «Μην αφήνουμε και τους κτηνοβάτες απέξω! Εφόσον ξεκινήσαμε τώρα και λέμε ότι οι σεξουαλικές διαστροφές είναι απαράγραπτο και ιερό δικαίωμα, να βάλουμε και τους κτηνοβάτες μέσα!». Αν αναρωτιέστε, την παραπάνω φράση δεν την έβγαλα από το μυαλό μου. Είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων. Το θέμα της συζήτησης ήταν το Σύμφωνο Συμβίωσης και τα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Μπορεί το Κομμουνιστικό Κόμμα να θεωρεί τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων μια αμερικανόφερτη διαστροφή, την περασμένη Τρίτη όμως οι ίδιοι οι Αμερικάνοι αποφάσισαν να διαψεύσουν τους αγωνιστές του Περισσού. Οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας, που απέδειξαν την ανθρωπιστική τους ευαισθησία απέναντι στα δικαιώματα των ζώων, αποφάσισαν με την ίδια ψήφο να αφαιρέσουν τα δικαιώματα των συνανθρώπων τους. Οι 22 χιλιάδες γκέι και λεσβίες που νόμιζαν ότι με μία δικαστική απόφαση απέκτησαν επιτέλους τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι, καλούνται τώρα να επιστρέψουν τις βέρες τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τρεις ακόμα πολιτείες απαγόρευσαν με δημοψήφισμα τον γάμο και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Θα μου πείτε ότι η Αμερική είναι μια συντηρητική και θρησκόληπτη χώρα, καμία σχέση με εμάς τους χαλαρούς και προχωρημένους μεσογειακούς. Και όμως. Η μέρα που χαρακτηρίστηκε «μαύρη Τρίτη» για τους ομοφυλόφιλους ήταν η ίδια μέρα που χαιρετίστηκε ως ο θρίαμβος της Δημοκρατίας από όλο τον υπόλοιπο πλανήτη. Οι Αμερικανοί εξέλεξαν για πρώτη φορά έναν μαύρο πρόεδρο 150 χρόνια μετά την κατάργηση της δουλείας. Ο ίδιος στο διάγγελμά του δήλωσε ότι η εκλογή του «αποδεικνύει τις δυνατότητες της Δημοκρατίας μας». Και οι ίδιοι θρησκόληπτοι και αθεράπευτα πουριτανοί Αμερικάνοι ψηφοφόροι ψήφισαν σε δύο πολιτείες υπέρ των εκτρώσεων. Σε μία πολιτεία υπέρ της ευθανασίας. Και σε μία άλλη υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας.

Για να γυρίσουμε στην Ελλάδα, οι βουλευτές τριών κομμάτων ένωσαν τη φωνή τους στη Βουλή για να περάσει το μοναδικό Σύμφωνο Συμβίωσης στον κόσμο που δεν περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια. Το 55% των ελλήνων ψηφοφόρων ψήφισε ένα από αυτά τα τρία κόμματα. Κάποιοι από τους βουλευτές τους μίλησαν για δίγαμους και κτηνοβάτες. Άλλοι ήταν πιο κόσμιοι και δήλωσαν απλά ότι η κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη για ένα τόσο τολμηρό και τρομακτικό βήμα. Ότι αυτό το βήμα δεν είναι σύμφωνο με τις θρησκευτικές αξίες και τις ηθικές μας παραδόσεις.

Και όμως. Κάποιες άλλες πλειοψηφίες στη Βουλή πριν από αρκετά χρόνια είχαν ψηφίσει για την αποποινικοποίηση της μοιχείας. Είχαν θεσμοθετήσει τον πολιτικό γάμο. Είχαν νομιμοποιήσει το διαζύγιο. Είχα ψηφίσει να γίνουν νόμιμες οι εκτρώσεις. Τότε η πλειοψηφία αποφάσισε να γράψει στα παλιά της τα παπούτσια τις θρησκευτικές αξίες και παραδόσεις και να επιβάλει τα τα δικαιώματά της. Η πλειοψηφία αποφάσισε ότι δεν θα ζητήσει την άδεια κανενός παπά για να κερατώσει τον σύντροφό της, για να τον χωρίσει ή για να αποφύγει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Όταν πρόκειται για τα δικά της δικαιώματα, η πλειοψηφία απέδειξε ότι μπορεί να γίνει εξαιρετικά προοδευτική.

Όταν όμως πρόκειται για τα δικαιώματα κάποιων άλλων, τότε η πλειοψηφία γυρνάει από το άλλο πλευρό. Αλλάζει πεζοδρόμιο. Στην καλύτερη περίπτωση σφυρίζει αδιάφορα. Η πλειοψηφία, που τα έβαλε με τους θρησκόληπτους για να διασφαλίσει τα δικά της προνόμια, τώρα θεωρεί ότι αυτά τα προνόμια απειλούνται από τη μειοψηφία. Και το ακόμα χειρότερο: με την πλειοψηφία συντάσσονται πλέον και οι μειοψηφίες που απέκτησαν δικαιώματα μετά από πολλούς αγώνες. Στην Αμερική το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό από την αθρόα προσέλευση στις κάλπες των -συντηρητικότερων- μαύρων ψηφοφόρων. Στην Ελλάδα το κόμμα που κάποτε υπέφερε περισσότερο από τις διώξεις τώρα πρωταγωνιστεί στα ομοφοβικά κηρύγματα μαζί με τους πρώην διώκτες του.

Η πλειοψηφία λοιπόν βρίσκει πάντα ευφάνταστους τρόπους για να υπερασπιστεί τα προνόμιά της. Μπορεί να κρύβεται πίσω από ιεροκήρυκες και ρασοφόρους. Μπορεί να κρύβεται πίσω από τους ταξικούς αγώνες. Μπορεί να κρύβεται πίσω από τα δημοψηφίσματα και τις άψογες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στην τελική μπορεί να κρύβεται και πίσω από την ίδια τη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία όμως δεν είναι φερετζές. Και κάποια στιγμή οι μάσκες πέφτουν.


* o gay super hero διατηρεί το μπλογκ lgbt δικαιωμάτων gayrightsgreece.blogspot.com

 


Διαβάστε ακόμη

10% - Η γνώμη του 10%: Τα ατομικά δικαιώματα δεν αποτελούν ύλη δημοψηφίσματος


  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 201 guests και κανένα μέλος