Ειδήσεις

Βοσνία: Ακυρώθηκε το Queer Festival του Σεράγεβο μετά τις ομοφοβικές επιθέσεις

080926-queersarajevofestival-clashes-120Οι ομοφοβικές επιθέσεις προς τους συμμετέχοντες στο πρώτο Queer Festival του Σεράγεβο το βράδυ της Τετάρτης, πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση του Φεστιβάλ.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των επισκεπτών», δήλωσε η επικεφαλής του φεστιβάλ, Svetlana Djurkovic. «To Φεστιβάλ κλείνει».

Η διοργάνωση είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει τέσσερις ημέρες και περιελάμβανε εκθέσεις, προβολή ταινιών και ομάδες εργασίας για σεξουαλικές μειονότητες.

Την Τετάρτη, περίπου 250 άτομα συμμετείχαν στην εναρκτήρια βραδιά. Ωστόσο, ομάδα περίπου 70 κουκουλοφόρων που φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ισλάμ επιτέθηκαν στους συμμετέχοντες, βγάζοντάς τους από τα αυτοκίνητα, χτυπώντας τους στα σοκάκια ή πετώντας πέτρες στους εξερχόμενους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ, μεταξύ των οποίων δύο δημοσιογράφοι και ένας αστυνομικός.

Η αστυνομία δήλωσε ότι θα υποβάλει μηνύσεις εναντίον πέντε για τις επιθέσεις.

Ο εκπρόσωπος του βοσνιακού τμήματος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι (Ηelsinki Committee for Human Rights) Srdjan Dizdarevic χαρακτήρισε τα συνθήματα των επιτιθέμενων «φασιστικά» και δήλωσε πως οι επιθέσεις στρέφονται εναντίον των «πολιτισμένων στάνταρντ».

Εδώ και εβδομάδες, το Σεράγεβο ζούσε στο ρυθμό ομοφοβικών σχολίων στον τύπο, πόστερ στους δρόμους και απειλών εναντίον της ζωής των διοργανωτών με αφορμή το Φεστιβάλ, που συμπίπτει με τον εορτασμό του Ραμαζανίου, θρησκευτικής γιορτής των μουσουλμάνων.

Οι οργανωτές είπαν πως η διοργάνωση του Φεστιβάλ κατά την περίοδο του Ραμαζανίου ήταν συμπτωματική και όχι σκόπιμη.

Δείτε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Reuters.

Πηγές: reuters.com, pinknews.co.uk

Διαβάστε ακόμη

 

10% - Ειδήσεις: Βοσνία: Οκτώ τραυματίες σε ομοφοβικές επιθέσεις κατά του Queer Festival του Σεράγεβο (25/9/08)

10% - Ειδήσεις: Βοσνία: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ομοφοβία γύρω από το Queer Festival του Σεράγεβο (19/9/08)

10% - Ειδήσεις: Βοσνία: Ένταση για τη διεξαγωγή του Queer Serajevo Festival (6/9/08)

 

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 63 guests και κανένα μέλος