Άι πηδήξου! Ορίστε και οι οδηγίες

Υγεία

Να πάνε να γαμηθούν οι γκέι, μοιάζει να λέει το Υπουργείο. Ευτυχώς κάποιοι άλλοι φροντίζουν να δώσουν τις απαιτούμενες οδηγίες.

ygeia-1του Κύρου Κόκκα

Το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ μπορεί να είναι οι καθ' ύλην αρμόδιοι φορείς για την ενημέρωση των γκέι για το HIV/AIDS, αλλά τελικά είναι οι ΜΗΚΥΟ και οι εθελοντές τους που έχουν επωμιστεί το έργο. Εξ ολοκλήρου.

Μέχρι πρόσφατα, οι μοναδικές εκστρατείες ενημέρωσης για το HIV και τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα για την γκέι κοινότητα γίνονταν από τη Σύνθεση, το μη κερδοσκοπικό σωματείο που εκδίδει το 10%. Το κράτος δεν ασχολιόταν καθόλου με τους γκέι, παρότι αυτοί ήταν τα κατ' εξοχήν θύματα του ιού. Περιέργως παρόμοια στάση τηρούσαν και οι υπόλοιπες οργανώσεις για το HIV/AIDS της χώρας μας, με γελοίες δικαιολογίες τύπου «απευθυνόμαστε σε όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο στους γκέι». Πώς συμβίβαζαν αυτή τη στάση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη ανάγκη για στοχευμένη ενημέρωση ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε πληθυσμιακής ομάδας; Η λέξη «ομοφοβία» σας λεει τίποτε;

Με μοναδική εξαίρεση ένα φυλλάδιο για την πρόληψη στους γκέι που εξέδωσε η Act Up τη δεκαετία του '90, η Σύνθεση ήταν η μοναδική οργάνωση που ασχολήθηκε με την ενημέρωση της γκέι κοινότητας, εκδίδοντας φυλλάδια για τον στοματικό έρωτα (Συμβουλές για καλές πίπες ) το 2002, τη "Η Σιωπή των Τεκνών" το 2003 και το 2007, και το φυλλάδιο για το Σπέρμα, Σεξ & HIV το 2008. Παράλληλα, από την ίδρυσή της το 2000 δημοσιεύει συνεχώς άρθρα για τη σεξουαλική υγεία των γκέι αντρών, όπως τη σειρά άρθρων Συμβουλές του κώλου: Υγεία του πρωκτού: πώς λειτουργεί, Από τι κινδυνεύουμε, Κλύσματα κ.ά.

Η καινοτομία των εκστρατειών και των φυλλαδίων της Σύνθεσης έγκειται στην αμεσότητα της γλώσσας τους: τα φυλλάδια δεν τα έγραψαν καθωσπρέπει κυριούληδες που νουθετούν τη νεολαία. Είναι γραμμένα στη γλώσσα που μιλάμε καθημερινά, δίνοντας απαντήσεις στις ερωτήσεις που μας καίνε, με τρόπο που να γίνεται εύκολα κατανοητός.

Ευτυχώς πέρυσι η City Uncovered ξεκίνησε κι εκείνη εκστρατείες ενημέρωσης που να στοχεύουν ειδικά στους γκέι άντρες, με πρωτότυπες, ευφάνταστες παραγωγές που περνούσαν το μήνυμα της πρόληψης και του τεστ με έξυπνο τρόπο.

Φέτος, το νέο θεσσαλονικιό περιοδικό Screw ήδη από το πρώτο τεύχος του έδειξε ότι παίρνει στα σοβαρά την ενημέρωση των γκέι, με καμπάνιες για τη βλεννόρροια και την ηπατίτιδα, σε γλώσσα καθημερινή και άμεση, όπως το κάνει και η Σύνθεση.

ygeia-2Πρόσφατα, το Screw κυκλοφόρησε ένα fucksheet, έναν «οδηγό γαμησιού» που όχι μόνο δίνει πληροφορίες για τη χρήση του προφυλακτικού και το τεστ HIV, αλλά ανοίγει και το θέμα ταμπού του παθητικού σεξ και των κοινωνικών προεκτάσεών του.

Ευτυχώς που υπάρχουν οι εθελοντές της Σύνθεσης, της City Uncovered και του Screw, γιατί αν περιμέναμε από το Υπουργείο Υγείας και τους καρεκλοκένταυρους του ΚΕΕΛΠΝΟ ν' ασχοληθούν με τις αδερφές...

Κατεβάστε το εδώ: icon Fucksheet 01 (2.44 MB)

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 66 guests και κανένα μέλος