Πρέπει ή δεν πρέπει;
Πάω Γυμνάσιο και εδώ και αρκετούς μήνες έχω συνειδητοποιήσει ότι είμαι bisexual. Το έχω πει σε κάποιους φίλους που με αποδέχτηκαν όπως είμαι αλλά οι γονείς μου δεν το ξέρουν ακόμα. Πρέπει άραγε να τους το πω ή οχι?
Δεν θέλω να το ανακαλύψουν τυχαία από μόνοι τους όμως δυσκολεύομαι πολύ να τους μιλήσω γι αυτό. Δεν έχω ιδέα πώς θα το πάρουν. Έχω προσπαθήσει να φέρω τη συζήτηση σε αυτό το θέμα αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η στάση τους. Επίσης φοβάμαι πως, ακόμα κι αν αποφάσιζα να τους το πω, δεν θα το έπαιρναν στα σοβαρά και θα θεωρούσαν ότι είναι “απλώς μια φάση”.
Τι πρέπει να κάνω???
Ευχαριστώ
Ιωάννα
Αγαπητή φίλη,
Κακά τα ψέματα, το δύσκολο σημείο της bisexual ταυτότητας είναι η ομοφυλόφιλη πλευρά της. Οπότε άσχετα με το τι θα πεις, αυτό που θα καταλάβουν οι γονείς σου, είναι ότι είσαι λεσβία και σε αυτό θα αντιδράσουν (αν αντιδράσουν). Δεν ξέρω τι να σε συμβουλέψω γιατί δεν ξέρω τους γονείς σου, ούτε τι είδους σχέση έχεις μαζί τους.
Αν έχεις καλή σχέση και είναι υποστηρικτικοί, μάλλον δεν θα αντιδράσουν άσχημα. Ξανακάνε μαζί τους μερικές συζητήσεις για την ομοφυλοφιλία για να καταλάβεις τι παίζει. Μπορείς πολύ απλά να ρωτήσεις τάχα αφελώς: "ο/η τάδε ηθοποιός/ πολιτικός είναι γκέι. Είναι καλό ή κακό αυτό;" Πέτα τους το μπαλάκι, άκουσε τι θα πουν και αναλόγως πράξε.
Αν όμως δεν έχεις καλή σχέση μαζί τους, είναι συνεχώς επικριτικοί, δεν εγκρίνουν τις παρέες σου, ό,τι και να κάνεις περνάει από κόσκινο και σχολιάζεται, αν είναι θρήσκοι, αν είναι αρνητικοί στην ομοφυλοφιλία, τότε μάλλον δεν θα το δεχτούν καλά. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχεις να κερδίσεις κάτι λέγοντάς τους την αλήθεια, γιατί σε τέτοιους ανθρώπους η αλήθεια δεν είναι απαραίτητη ή μάλλον προκαλεί τρόμο. Μπορούν να ζήσουν μια χαρά μέσα στο ψέμα, φτάνει να μην ταραχτεί η (επιφανειακή) ηρεμία τους.
Η αποδοχή από τους γονείς μας είναι πολύ σημαντική για την ψυχική μας ηρεμία, αλλά όταν καταλαβαίνουμε ότι η αλήθεια για ευαίσθητα θέματα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ' όσα θα λύσει, το παίρνουμε απόφαση ότι δεν μας συμφέρει, και δεν συζητάμε πολύ μαζί τους. Και ναι μεν, έτσι η σχέση μας θα είναι τυπική, αλλά είναι εκείνοι που το αποφάσισαν, εκείνοι που το ζητούν γιατί δεν αντέχουν να δουν κατάματα την αλήθεια, άρα και εκείνοι που είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να έχεις την στήριξη των φίλων σου. Έχεις φίλους/-ες που μπορείς να τους/τις εμπιστευτείς; Δες πώς μπορείς να επενδύσεις σε αυτό τον τομέα.
Αν έχεις περισσότερα στοιχεία, ξαναγράψε μας.
Φιλικά,
Καλή μου έφηβη μπαϊσέξουαλ,
Μια χαρά στα είπε η Καλή Νεράιδα (φτου της). Μακάρι να έχεις την αποδοχή και την κατανόηση των γονιών σου, αλλά σε αυτή τη φάση έχει προτεραιότητα να είσαι εσύ καλά. Δες τι σχέση έχεις με τους γονείς σου και να πιστεύεις ότι μπορείς να βασιστείς πάνω τους. Αν έχεις σοβαρούς ενδοιασμούς, περίμενε να είσαι πιο ανεξάρτητη πρώτα, ώστε να μην έχεις να υποστείς και να διαχειριστείς τα δικά τους κολλήματα.
Δες επίσης τα εξής άρθρα:
γκέι παιδιά – πανικόβλητοι γονείς
Το coming out βλάπτει σοβαρά την υγεία
Στο κάτω κάτω, γιατί να το πω;
Καθρέφτη καθρεφτάκι μου πώς θα με δουν οι άλλοι;
Για να μην πάτε ξυπόλητοι στ’ αγκάθια